Koning Mohammed VI opent centrum voor beroepsopleiding in gevangenis

marokko
0
21 mei '18
Koning Mohammed VI wil van de gevangenissen in Marokko een 'tweedekans-school' maken en recidive verminderen.

Koning Mohammed VI, vergezeld door kroonprins Moulay El Hassan, opende vrijdag een centrum voor beroepsopleiding in de lokale gevangenis El Arjat II (prefectuur Salé). Hierbij werd tevens een ondersteuningsprogramma voor microprojecten en zelfstandig ondernemerschap van ex-gedetineerden gelanceerd.

Het nieuwe centrum maakt deel uit van een geïntegreerd programma dat wordt uitgevoerd door de Mohammed VI Stichting voor de reïntegratie van gevangenen, in samenwerking met het OFPPT (centraal instituut wat zich bezigt met werkgelegenheid) en de algemene delegatie voor gevangenisadministratie en rehabilitatie (DGAPR)

Dit ambitieuze programma, waarvan het de bedoeling is dat deze zich uitgebreid naar alle gevangenissen in het Koninkrijk, heeft tot doel om gevangenissen om te vormen waarbij gevangenen worden heropgevoed en educatie krijgen. Koning Mohammed VI wil van de gevangenissen een "tweedekans-school" maken. Men hoopt hiermee recidive te voorkomen. Dit wil men met name bereiken door de ontwikkeling van culturele en sportieve activiteiten en de bevordering van medische zorg, onderwijs en training.

Het programma bevordert ook de sociaaleconomische re-integratie van ex-gedetineerden die na vrijlating ook van steun kunnen genieten van centra die door de Mohammed VI-stichting zijn gebouwd.

Het nieuwe centrum komt ten gunste van bijna 170 gevangenen en heeft workshops in onder andere metaalbewerking, elektriciteit, autotechniek en het kappersvak. Er worden ook cursussen gegeven in leren lezen en schrijven (in de strijd tegen alfabetisme, niet-formeel onderwijs), beeldende kunst, kalligrafie en informatica. Er is tevens een vergaderruimte en een bibliotheek.

Vervolgens lanceerde Koning Mohammed VI het ondersteuningsprogramma voor microprojecten en zelfstandig ondernemerschap van ex-gedetineerden. Dit jaar komt het programma ten goede aan ongeveer 270 ex-gedetineerden uit de steden Kenitra, Khemisset, Salé, Fes, Meknes, Temara, Oujda, Jerada, Nador, Beni Mellal, Safi, Agadir en Tiznit.

Dit programma heeft tot doel de veiligheid in de samenleving te verbeteren, misdaad te bestrijden, de gevangenispopulatie en recidive te verminderen en inkomstengenererende activiteiten te creëren.

Het programma  zal bestaan ​​uit het verstrekken van financiële of apparatuursteun aan ex-gedetineerden die een persoonlijk levensproject uitvoeren, ontwikkeld op basis van een diagnose die tijdens de detentieperiode met de hulp van de reïntegratievoorbereidingsdienst (RPD) is gesteld. Dit is in overeenstemming met de opleiding en knowhow van de ex-gedetineerden, alsook met de behoeften van de arbeidsmarkt.

Bij deze gelegenheid presenteerde de Koning financiële steun en diverse uitrusting aan 20 voormalige gevangenen met projecten in de regio Rabat-Salé-Kénitra.

Photocredit: MAP

© Redactie 2018
marokko
mohammed vi
gevangenissen
beroepsopleiding
ondernemerschap
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?