Secretaris-generaal Guterres betuigt medeleven na dood Marokkaanse blauwhelm

marokko
1
21 mei '18
De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Antonio Guterres, betuigde gisteren zijn medeleven met Marokko na de dood van hoofdkorporaal Rachid Abarki.

In een brief aan de permanent vertegenwoordiger van Marokko bij de VN, Omar Hilale, zei Antonio Guterres dat hij met grote spijt over de dood van hoofdkorporaal Rachid Abarki hoorde, een lid van de Marokkaanse Koninklijke Strijdkrachten (FAR) ten dienste van MINUSCA. Abarki stierf op 24 april 2018.

"Ik zou het op prijs stellen als u uw regering en de familie van de overledene mijn oprechte medeleven over zou willen brengen voor dit pijnlijke verlies en mijn dankbaarheid wil uitspreken voor de bijdrage van hoofdkorporaal Abarki aan ons vredeswerk in de Centraal-Afrikaanse Republiek", schreef Guterres. Hij voegde eraan toe: "Ik wil ook mijn dank uitspreken voor de bijdrage die de Marokkaanse regering blijft leveren aan vredeshandhavingsoperaties van de Verenigde Naties."

De Verenigde Naties hielden op zaterdag 19 mei 2018 een eerbetoon aan Marokko voor zijn bijdrage aan de vredeshandhavingsoperaties, alsook aan de Marokkaanse blauwhelmen en hun families voor hun belangrijke diensten en offers voor wereldwijde vrede en veiligheid.

De VN publiceerde voor de gelegenheid een verzameling foto's en posters in zes officiële talen, naast het Portugees en het Swahili, onder de titel: "Bedankt Marokko voor uw bijdrage en opoffering".

Het eerbetoon aan Marokko komt in het kader van de wereldwijde communicatiecampagne "Dank u wel blauwhelmen voor uw dienst en opoffering", bericht het Marokkaanse persbureau MAP. Die campagne werd gelanceerd door de VN om het bewustzijn te vergroten over het strategisch belang van vredeshandhavingsoperaties en om erkenning te betuigen aan de deelnemende landen, de vredeshandhavers en hun families voor hun offers ten dienste van vrede in de wereld.

Marokko, het veertiende troepen bijdragende land, levert een bijdrage met 1.600 vredeshandhavers die momenteel onder VN-vlag dienen in vredesmissies in de Centraal-Afrikaanse Republiek (MINUSCA) en de Democratische Republiek Congo (MONUSCO).

© Redactie 2018
marokko
blauwhelmen
minusca
vn
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?