Buitenlandse media duiken op 'Israëlparodie'

algemeen
5
23 mei '18
Ook veel buitenlandse media berichten over het gejank van Israël bij de BNNVARA over een parodie in de show van Sanne Wallis de Vries.

Veel buitenlandse media hebben dinsdag aandacht besteed aan de rel over de parodie in de tv-show van Sanne Wallis de Vries. Aan het einde van de show was er een satirisch lied op de melodie van het nummer Toy, waarmee de Israëlische zangeres Netta op 13 mei het Eurovisiesongfestival won.

Onder meer Amerikaanse media als Newsweek en New York Post, de BBC en diverse kranten in Israël maakten melding van de klacht van de Israëlische ambassade over het lied. "Nederlandse televisie zegt dat parodie niet antisemitisch is", kopt The Times of Israel.

BNNVARA kreeg dinsdag officieel een klacht binnen over het satirisch lied op de melodie van het nummer Toy van Netta. In de parodie, die werd uitgevoerd door Martine Sandifort, ging het onder meer over de Al-Aqsamoskee en het schieten met 'buk-rakketten' naar Palestijnen.

Gazastrook

Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI), een organisatie van de Joodse gemeenschap in Nederland, verpakte zijn kritiek in een kritische tweet om de hele tekst puntsgewijs van commentaar te voorzien.

"In Sanne Wallis de show worden gebeurtenissen van de afgelopen week op satirische wijze besproken. De afgelopen week viel het winnende lied van het songfestival van Israël toevallig samen met het oplaaiende conflict in de Gazastrook. De parodie stelt het beleid van Israël ter discussie en is nadrukkelijk geen aanklacht tegen de Joodse gemeenschap", reageert de omroep in een verklaring.

Onafhankelijkheid

Palestijnen protesteren sinds eind maart bij de Gazastrook omdat zij willen terugkeren in bezet gebied. De protesten lopen regelmatig uit de hand; er vallen regelmatig dodelijke slachtoffers aan Palestijnse zijde. Maandag 14 mei was de dag dat het zeventig jaar geleden was dat de onafhankelijkheid van Israël werd uitgeroepen. Dit leidde tot een voorlopig dieptepunt in de protesten; er werden tientallen Palestijnse demonstranten gedood en er raakten er meer dan duizend gewond.

Een groot deel van de internationale gemeenschap heeft het dodelijke geweld sterk veroordeeld.

Voor degenen die de parodie nog niet gezien hebben, deze is hier te bekijken: Klik!

© ANP 2018
israel
parodie
sanne wallis de vries
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi