Noord-Korea ontmantelt testlocatie

buitenland
0
24 mei '18
De ontmanteling van Punggye-ri vindt plaats in de aanloop naar de ontmoeting tussen de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en de Amerikaanse president Donald Trump.
De Noord-Koreanen hebben tunnels opgeblazen die zijn gebruikt voor kernproeven. Ook meerdere gebouwen bij de nucleaire testlocatie Punggye-ri zijn verwoest, berichten Zuid-Koreaanse media. Daarmee is de ontmanteling van de testlocatie volgens Noord-Korea een feit.

Noord-Korea voerde zes kernproeven uit op het door bergen omringde complex. Pyongyang had buitenlandse journalisten uitgenodigd om de ontmanteling van Punggye-ri bij te wonen. Verslaggevers van meerdere media zeiden zware explosies te hebben gehoord.

Een journalist van Sky News zei op enkele honderden meters afstand te hebben gestaan toen de explosieven afgingen. "Ze telden af: drie, twee, één", vertelde hij. "Er was een enorme explosie. Dat kon je voelen. Er kwamen stof en hitte op je af. Het lawaai was enorm."

Ontmoeting

De verslaggevers kregen voor de explosies ook de tunnels te zien. Daar waren explosieven aangebracht. Een verslaggever van CBS News benadrukte dat geen onafhankelijke specialisten aanwezig waren om vast te stellen of de testlocatie inderdaad is gesloten.

De ontmanteling van Punggye-ri vindt plaats in de aanloop naar de ontmoeting tussen de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en de Amerikaanse president Donald Trump. Zij hebben naar verwachting op 12 juni een bijeenkomst in Singapore.
© ANP 2018
noord-korea
testlocatie
ontmantelt
pyongyong
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
eu
al ittihad
galatasaray
younès belhanda
dgsn
agadir
süper lig
malaga
gianni infantino
rotterdam
atlasleeuwen
wk 2018
casablanca
frmf
tanger
hervé renard
ajax
mohammed vi
marrakech
eredivisie
spanje
hakim ziyech
rabat
migranten