Abderrahman Elyazidi: 'Tussen de groothandel en de verkoper kan de vis langs 5 tussenpersonen gaan'

marokko
4
29 mei '18
De recente prijsstijgingen van de vis in Marokko zijn volgens Elyazidi de schuld van de tussenpersonen.

Abderrahmane Elyazidi, coördinator van het Collectief Visserij en Duurzame Ontwikkeling, geeft aan H24Info zijn verklaring over de stijging van de visprijzen tijdens de eerste dagen van de Ramadan. Als kenner van de markt beschuldigt hij de tussenpersonen.

De visprijzen schieten omhoog tijdens de maand Ramadan. Waar komt dit door?

"Het is heel moeilijk om deze vraag te beantwoorden, omdat verschillende factoren een rol spelen bij het vaststellen van de prijs van vissen bij de verkoper, in tegenstelling tot de groothandelsmarkt. Ten eerste is vissen een riskante investering omdat booteigenaren niet zeker zijn van een terugkeer. Om nog maar te zwijgen van het transport dat ook de hele keten treft omdat tweederde van de sardines die in Marokko worden geconsumeerd uit de Sahara komen. Wat de prijzen betreft, worden deze op nationaal niveau vastgesteld en hebben het ministerie en de verschillende visserijactoren in Marokko een schaal en referentieprijzen vastgesteld. De prijs van sardines is 2,80 dirham exclusief belasting. Bij de uitgang van de haven mag het niet hoger zijn dan 3,20 dirham, daarna moet het naar de verschillende groothandelsmarkten van het Koninkrijk worden vervoerd, met alles wat dit inhoudt op het gebied van logistiek en ijs. Op de groothandelsmarkt worden prijzen gecontroleerd en overschrijden sardines zelden meer dan 5 dirham per kilogram. Na deze stap veranderen de prijzen volledig."

Hoe verklaar je het verschil tussen de prijs op de groothandelsmarkt en bij de handelaren?

"Tussenpersonen drijven prijzen op. Tussen de groothandelsmarkt en de laatste verkoper kan vis langs vijf tussenpersonen gaan. Het is abnormaal en oneerlijk. Tussenpersonen zitten in verschillende circuits van voedingsmiddelen in Marokko en zijn niet specifiek voor vis. Kippen, rood vlees, fruit en groenten zijn ook markten die onderhevig zijn aan het dictaat van tussenhandelaren, die prijzen maken en breken, ondanks vraag en aanbod. De verkoper kan ook prijzen verhogen of verlagen en alles is afhankelijk van de vraag. Als een verkoper 1,50 dirham of zo verdient, verhoogt hij zijn winstmarge als hij ziet dat de vraag hoog is."

Hoe kunnen de prijzen in de hele keten worden beheerst om zo de consument te beschermen?

"Het antwoord is net zo complex als de factoren die betrokken zijn bij deze markt. Ik denk dat lokale autoriteiten een belangrijke rol kunnen spelen in prijsbeheersing. Ze kunnen bijvoorbeeld een referentieprijs per departement instellen en deze toepassen op alle markten die zich daar bevinden. Het is noodzakelijk om transparant te zijn naar de consument en hen op de hoogte te houden van de prijzen. En het is mogelijk om tussenpersonen te bestrijden omdat ze kunnen worden gestraft door een schaal in te stellen op departement niveau."

© Redactie 2018
marokko
vis
prijsstijgingen
tussenpersonen
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?