Marokkaanse rechter oordeelt dat virtuele ontrouw geen overspel is

marokko
16
5 jun '18
De rechter beriep zich in het vonnis op de afwezigheid van het fysieke element van overspel.

Virtuele ontrouw is geen overspel. Dit is kort samengevat wat een recente beslissing van het gerechtshof in Salé suggereert, bericht medias24. Op 4 mei sprak het vonnis een getrouwde vrouw vrij die op Whatsapp een reeks intieme foto's had uitgewisseld met een andere man dan haar man. De zaak dateert van begin maart.

De man had al enige tijd vermoedens van de ontrouw van zijn vrouw. Hij gebruikte een moment van onachtzaamheid om haar mobiele telefoon te bekijken. Hij ontdekte dat ze berichten en beelden van seksuele aard met een man uitwisselde. Ze hadden zelfs een afspraak gemaakt om elkaar te ontmoeten.

Op 23 maart diende de man een klacht in tegen beiden. Ondervraagd door de politie en vervolgens door de openbaar aanklager, erkennen de beklaagden de waarheidsgetrouwheid van de foto's en berichten, maar beweren nooit een fysieke relatie te hebben gehad. Na een afspraakje met elkaar te hebben gemaakt, heeft deze ontmoeting nooit daadwerkelijk plaatsgevonden. De openbaar aanklager besluit om de vrouw te vervolgen wegens overspel en haar "vriend" wegens medeplichtigheid aan overspel. Beide worden opgesloten.

Voor het gerecht herhalen de twee dezelfde woorden. Maar dit keer met een ander resultaat. De rechter besluit ze vrij te laten wegens gebrek aan bewijs. De rechter beroept zich op de afwezigheid van het fysieke element van overspel, dat een "seksuele relatie vereist tussen een man en een vrouw waarvan er tenminste één getrouwd is".

Volgens de rechter "is er echter niets in het dossier dat het bestaan van een seksuele relatie bevestigt, vooral omdat er geen bewijsmiddelen zijn die door artikel 493 van het wetboek van strafrecht worden genoemd". In deze zaak "bevat het dossier geen bekentenissen of gevallen waarbij men op heterdaad wordt betrapt". Volgens de wet kan alleen dit bewijsmateriaal worden gebruikt in het geval van overspel, het Wetboek van Strafrecht is een tekst van strikte interpretatie.

In deze zaak "ontkenden de beklaagden de toegerekende feiten, bewerend dat ze elkaar nooit hebben ontmoet en nooit geslachtsgemeenschap hebben gehad." De rechter concludeert dat "louter onfatsoenlijke discussies via whatsapp en de uitwisseling van seksueel expliciete beelden niet het plaatsvinden van geslachtsgemeenschap tussen de twee verdachten betekent." Daarom "kan de rechtbank hun alleen onschuldig verklaren". Het is de wet.

© Redactie 2018
marokko
opmerkelijk
virtuele
ontrouw
overspel
sale
rechter
vonnis
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi