Gaza Freedom Flotilla 2018 meert vandaag even aan in Rotterdam

algemeen
1
5 jun '18
Na Amsterdam doet Gaza Freedom Flotilla 2018 vandaag Rotterdam aan.

Na een geslaagd ontvangst in Amsterdam met o.a. een wervelende botenparade, wordt voor a.s. dinsdagmiddag 5 juni van 12.00 tot 16.00 uur een programma georganiseerd door Rotterdam voor Gaza voor de Gaza Freedom Flotilla 2018 als een deel van de schepen aanmeert in de Veerhaven te Rotterdam. Van 13.00 - 15.00 uur is er een meet-up met de bemanning van de schepen voor pers en politici. Van 15.00 tot 16.00 uur zijn er acties voor supporters op de kade waarbij een symbolische gift zal worden gedaan. De activiteiten worden afgesloten met een uitzwaai-actie met Palestijnse vlaggen en keffiyehs.

De Gaza Freedom Flotilla 2018 vertrok op 20 mei uit Noorwegen en Zweden richting de belegerde Gazastrook. De vier schepen hopen rond 25 of 26 juli in Gaza aan te komen. 37 maatschappelijke organisaties en 90 bekende Nederlanders tekenden een steunverklaring aan de Gaza Freedom Flotilla 2018.

"Gaza heeft meer dan ooit behoefte aan onze steun. De huidige demonstraties in het kader van de ”Grote Mars van de Terugkeer’’ laten zien dat de bevolking ten einde raad is en het gevoel heeft niets meer te verliezen te hebben. De komst van de flotilla is de gelegenheid bij uitstek om de Palestijnen in Gaza duidelijk te maken dat we hen niet langer aan hun lot overlaten. Laten we die gelegenheid aangrijpen!"

Sinds 2008 hebben 31 boten geprobeerd Gaza te bereiken met het doel aandacht te vragen voor de hermetische blokkade door Israël. Het lukte slechts vijf schepen om daadwerkelijk Gaza te bereiken. In mei 2010 blokkeerde Israël de flotilla van zes schepen met humanitaire hulp aan boord en viel een van de schepen, de Mavi Marmara, aan. Negen actievoerders werden gedood en een actievoerder stierf later aan de verwondingen.

In de Gazastrook voltrekt zich een humanitaire ramp als gevolg van de blokkade die al 11 jaar voortduurt. Israël houdt het gebied sinds 2007 hermetisch van de buitenwereld afgesloten en controleert via land, zee en lucht de grenzen. Israël bepaalt wat en hoeveel er naar binnen en naar buiten mag. Hierdoor zijn in de Gazastrook enorme tekorten ontstaan in basisbehoeften, zoals schoon drinkwater, elektriciteit, medische benodigdheden en bouwmaterialen. De Verenigde Naties schatten in dat de Gazastrook in 2020 onbewoonbaar geworden zal zijn. Voor de inwoners is de onleefbaarheid echter al lang ingegaan.

Website Freedom Flotilla Nederland: freedomflotilla.nl 
Steunverklaring: http://freedomflotilla.nl/?p=348 
Rotterdam voor Gaza: https://www.rotterdamvoorgaza.nl/ 



© Redactie 2018
gazastrook
flotilla
2018
rotterdam
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?