CCME wil vertegenwoordiging van Marokkanen woonachtig in het buitenland in het parlement (video)

marokko
0
19 jun '18
Een oproep voor een debat hierover in Marokko is door de Raad van de Marokkaanse Gemeenschap in het Buitenland (CCME) gelanceerd.

CCME's secretaris-generaal Abdellah Boussouf heeft de regering en het parlement van Saad Eddine El Othmani gevraagd "een debat over dit onderwerp te openen" in de aanloop naar de parlementsverkiezingen van 2021.

Uitgenodigd bij de show "Saa lil iknaa" (een uur om te overtuigen) uitgezonden op Medi1TV , riep Abdellah Boussouf politici op om stoutmoedig te zijn en serieus te discussiëren over de representativiteit van MRE's in het parlement.

"We moeten ons niet verschuilen achter lege toespraken, zoals die van Benkirane, toen hij zei dat hij zich niet in deze zaak kon mengen op grond van het feit dat eerdere regeringen dat niet hebben gedaan," zei hij.

Boussouf betreurde ook dat "in 2017 en 2018 geen mondelinge vraag van de afgevaardigden werd gesteld over deze kwestie van parlementaire representativiteit van de MRE's". Hij herinnerde eraan dat Marokko in 1984 ervaring had opgedaan met MRE-afgevaardigden in het Huis van Afgevaardigden.

Abdellah Boussouf wees er echter op dat de weg naar parlementsverkiezingen ten gunste van MRE's bezaaid is met obstakels. "In de eerste plaats moeten we een effectief rechtskader hebben voor deze verkiezingen. Het is noodzakelijk om de jurisdictie van de rechtbanken te bepalen in het geval van electorale geschillen, bijvoorbeeld in Frankrijk of Marokko", legde hij uit. En men moet de Marokkaanse overheid en justitie vragen om de kwaliteit van de diensten voor Marokkanen die in het buitenland wonen te verbeteren, vooral wanneer ze voor de zomervakantie naar Marokko gaan.

De Raad van de Marokkaanse Gemeenschap in het Buitenland is een Marokkaanse instelling die in december 2007 door een Dahir (een decreet van de Marokkaanse Koning) is opgericht en in 2011 is geconstitutionaliseerd (onderworpen aan de bepalingen van de grondwet van een land). De CCME is belast met het toezicht op en de evaluatie van het overheidsbeleid van het Koninkrijk ten opzichte van zijn onderdanen. Het is ook verantwoordelijk voor het uitbrengen van adviezen met het oog op het verdedigen van de belangen van Marokkanen die in het buitenland wonen, zowel binnen als buiten Marokko, en om hun bijdrage aan de ontwikkeling van het land te versterken.

YouTube link

Videocredit: Medi1TV

© Redactie 2018
marokko
mre
marokkanen
buitenland
vertegenwoordiging
parlement
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?