Binnenkort een nationaal plan voor bestrijding van drugsverslaving

marokko
0
27 jun '18
Het nationaal plan moet bijdragen aan het terug dringen van drugsverslaafden

Het plan omvat onder meer het voorkomen van risico's verbonden aan het gebruik van drugs, het versterken van de toegang tot zorg en de psychosociale follow-up van gebruikers.

De laatste officiële cijfers gaan terug tot de periode 2003-2006. Volgens een onderzoek van de Nationale Onderzoeksbureau van Drugs en Verslavingen heeft Marokko 800.000 drugsgebruikers. De gemiddelde prevalentie van drugsgebruik is 4,1% van de bevolking van 15 jaar en ouder van wie 93% cannabis, 2% alcohol (465.606 mensen), 0.18% psychotrope stoffen, en 0.05% cocaïne consumeert.

Tijdens een seminar in het Huis van adviseurs ter gelegenheid van de Werelddag tegen drugs presenteerde de minister van Volksgezondheid de maatregelen die zijn genomen om deze plaag in Marokko te bestrijden.


De strategie van het ministerie van Volksgezondheid omvat:
- Verbreding van het dekkingsnetwerk van de verslavingscentra - Versterking van vaardigheden en training voor professionals in de sector- Levering van geneesmiddelen voor verslavingsstoornissen
- Subsidie ​​voor preventieve programma's voor infectieziekten


12 verslavingscentra

Marokko heeft momenteel 12 verslavingscentra: Rabat, Oujda, Nador, Tetouan, Marrakech, Casablanca, Tanger (3), Agadir, Meknes en Fez.  Gespecialiseerde diensten werden ook opgezet in de academische ziekenhuizen van Casablanca en Fez. Anderen zullen volgen in Meknes, Hoceima, Larache, Ksar Lakbir, Assilah, Chefchaouen, Berkane en Kenitra. Tot op heden zijn 27.620 patiënten opgenomen in de verschillende centra volgens de cijfers van het ministerie waarvan 6690 nog steeds profiteren van hun diensten. Methadon-onderhoudsprogramma's waren goed voor 1629 mensen, inclusief gevangenen. Daarnaast werden 41 verpleegkundigen, 16 gespecialiseerde artsen en 8 interventieteams gemobiliseerd, bericht h24.


Nationaal plan
Het ministerie van Volksgezondheid heeft een nationaal plan opgesteld voor het beheer van drugsverslaving dat binnenkort zal worden gelanceerd.

Het plan voorziet in:
- Garanderen van toegang tot de zorg voor drugsgebruikers in gezondheidsfaciliteiten en gevangenissen
- Bevordering van psychosociale monitoringcentra
- Ondersteuning van het nationale programma om de risico's van drugsgebruik te verminderen
- Versterking van de geestelijke en preventieve gezondheid en vroege diagnose van drugsgerelateerde stoornissen
- Versterken van het aanbod van zorg
- Versterking van de kwaliteit van gezondheid
- Bestrijding van de stigmatisering van drugsgebruikers

© Redactie 2018
marokko
plan
drugsverslaving
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?