Tweede Kamer kort op fractiebudget DENK

algemeen
7
28 jun '18
De Tweede Kamer houdt dit jaar bijna anderhalve ton in op het geld dat DENK krijgt om bijvoorbeeld fractiemedewerkers te betalen.

De partij heeft vorig jaar een dubbele bijdrage ontvangen en dat wordt nu verrekend. DENK is woedend over het "volkomen onterechte" besluit en beticht het Kamerbestuur van een politieke afrekening.

Tot de verkiezingen van maart 2017 zaten DENK-oprichters Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk als de Groep Kuzu/Öztürk in de Kamer. De fractiekostenvergoeding die deze 'groep' ontving, liep na het aantreden van de nieuwe DENK-fractie nog een halfjaar door, terwijl die zelf ook zo'n vergoeding opstreek. Dat wilde het Kamerbestuur, het zogeheten presidium, dit jaar rechttrekken.

DENK liet echter niets meer van zich horen, schrijft het presidium. Daarom houdt het Kamerbestuur het dubbel ontvangen bedrag, 146.000 euro, nu in.

Misbruik

De leden van het Kamerbestuur, dat bestaat uit Kamerleden van de acht grootste partijen, maken daarmee "misbruik van hun positie om politiek af te rekenen met DENK", klaagt de partij. Het presidium zou DENK het werken onmogelijk maken. De partij krijgt het nu "bijzonder lastig om haar fractiemedewerkers te betalen en haar democratische taken uit te voeren".

DENK houdt vol dat het geld terecht dubbel is uitgekeerd. DENK is geen voortzetting van de Groep Kuzu/Öztürk, maar staat daar los van, beweert de partij. En de regels schrijven voor dat een fractie die ophoudt te bestaan, nog zes maanden krijgt doorbetaald.

Bezwaar

Dat vond het presidium volgens DENK in het verleden ook. De partij wijst erop dat de Groep Kuzu/Öztürk zich in de Kamer bijvoorbeeld geen DENK mocht noemen. Het Kamerbestuur liet in mei 2017 ook nog weten dat de Groep Kuzu/Öztürk recht had op de afvloeiingsregeling van een halfjaar.

DENK denkt nog na over mogelijkheden voor bezwaar of protest. De partij heeft het geregeld aan de stok met het Kamerbestuur en de Kamervoorzitter en klaagt al langer dat zij wordt benadeeld.

© ANP 2018
denk
selçuk oztürk
tunahan kuzu
presidium
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?