Tabaksgebruik groeit aanzienlijk in Marokko

marokko
14
28 jun '18
Door het niet uitvoeren van het rookverbod in openbare gebouwen is het tabaksgebruik gestegen

Tabaksondernemingen verdienen jaarlijkse winsten die geschat worden op 15 miljard dirham dankzij de toename van het tabaksgebruik in de openbare ruimte en na het tegenhouden van de wet die het verbood.

De krant Assabah verwijst naar de wet die tabaksgebruik op openbare plaatsen verbied die in 1992 is goedgekeurd, maar nooit in werking is getreden wegens een gebrek aan uitvoerende tekst. De krant voegt eraan toe dat het toestaan om te roken in openbare ruimtes heeft geleid tot een toename van het aantal Marokkaanse rokers. Dit aantal wordt geschat op 8 miljoen mensen inclusief jongeren van 10 tot 16 jaar. 

Mustapha Ibrahimi gelooft dat tabaksondernemingen hoge winsten hebben kunnen maken dankzij de traagheid van de uitvoering van de wet. De parlementariër die ook arts is was verrast dat Marokko nog steeds één van de weinige landen is (6 van de 161) die het internationale verdrag tegen tabak nog niet hebben goedgekeurd. 

De krant Al Akhbar legt op zijn beurt uit dat de parlementariër ook sprak over de reclame voor sigarettenmerken op de winkelpuien, deze zijn volgens hem "provocerend". Aangezien tabaksondernemingen de vruchten plukken, levert dit aanzienlijke financiële en gezondheidskosten op. Roken veroorzaakt ernstige ziektes die de helft van de budgetten van socialezekerheidsfondsen opslokken. 

"We moeten een nieuwe wet invoeren die voldoet aan de meest recente internationale normen op dit gebied of de wet bespreken die in de armen van de raadsleden ligt," geeft Mustapha Ibrahimi te kennen.

© Redactie 2018
marokko
tabak
groei
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi