Fact-checking: Heeft Moulay El Hassan een privéjet als geschenk ontvangen?

buitenland
87
12 jul '18
Aanhoudende geruchten suggereren dat de kroonprins een privéjet als geschenk zou hebben ontvangen, maar klopt dit wel?
Diverse online nieuwssites publiceerden het gerucht dat kroonprins Moulay El Hassan een privéjet van de laatste generatie heeft ontvangen als geschenk. Dit deed nogal de nodige stof opwaaien. Maar in hoeverre klopt dit gerucht eigenlijk? 

Het begon allemaal met de overname door de Koninklijke Luchtmacht (FRA) van een Gulfstream G650-jet. Deze aankoop heeft dus inderdaad plaatsgevonden. "Gulfstream G650, onlangs ontvangen door de FRA, maakt deel uit van de vernieuwing van de vloot van de FRA. Apparaten van deze soort, die reeds in het bezit waren van de FRA, zijn meer dan 25 jaar oud en voldoen niet langer aan de veiligheidsnormen", berichtte een betrouwbare bron aan Le360.

De informatie met betrekking tot de aanschaf van dit apparaat is overigens niet nieuw. In mei gaf een aantal gespecialiseerde fora nog veel commentaar op de aankoop door de FRA van de Gulfstream G650.

De nieuwe jet, bekend als het best presterende vliegtuig in zijn categorie, is, net als vele anderen, bedoeld voor het vervoer van hooggeplaatste functionarissen, ministers en leden van de regering, hooggeplaatste militaire officieren etc. Alles in het kader van dringende missies of voor bestemmingen waar er weinig of geen geregelde vluchten zijn. Zo reisde het hoofd van de regering, Saad Eddine El Othmani, op 19 mei 2018 naar Seoul middels dit vliegtuig.

Dat de kroonprins de door de FRA verworven jet zal gebruiken, spreekt voor zich. Maar om dit vliegtuig een "geschenk" te noemen voor zijn exclusieve gebruik, klopt dus niet.
© Redactie 2018
marokko
moulay hassan
privejet
geruchten
fact-checking
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
champions league
mohammedvi
real madrid
golaso
douane
brexit
massahysterie
gemeenteraad
felipevi
dgsn
atlasleeuwen
wk 2018
casablanca
frmf
tanger
hervé renard
ajax
marrakech
eredivisie
mohammed vi
spanje
hakim ziyech
rabat
migranten