Eid Al-Adha: Waar je op moet letten bij het kopen van een schaap in Marokko

marokko
5
13 jul '18
Na de ontdekking van verrot vlees tijdens de viering van Eid Al-Adha vorig jaar, hebben de autoriteiten dit jaar een aantal maatregelen genomen.

Het is een echte race tegen de klok die de autoriteiten zijn begonnen om de identificatie, traceerbaarheid en certificering van meer dan 6 miljoen aangeboden schapen te verzekeren ter gelegenheid van Eid al-Adha.

Iets meer dan een maand scheidt ons van Eid al-Adha en we maken daarom nu vast van de gelegenheid gebruik om consumenten te adviseren over dieren die geen risico's voor hun gezondheid opleveren. 

Twee maanden geleden zijn de autoriteiten een identificatie- en traceerbaarheidscampagne gestart die uiteindelijk zo'n 6 miljoen dieren zal certificeren. Alle geit- en schapenhouders die hun vee aanbieden voor de slacht worden geregistreerd. Geit- en schapenhouders kunnen gratis hun schapen en geiten certificeren bij de daarvoor bevoegde instanties.

Deze certificering komt tot stand door een lus vastgehaakt aan het oor van het dier. Als dat niet het geval is, is het niet aan te raden om het te kopen. Een schaap zonder oorring is een ongeïdentificeerd schaap dat daarom gezondheidsrisico's kan inhouden. Mocht er toch een klacht binnenkomen over vlees van een dier dat is gecertificeerd, dan is de eigenaar van het dier voor de autoriteiten makkelijk terug te traceren.

Het moet gezegd worden dat, voor de overheid, deze operatie van prioritair belang is, na het schandaal van rottend vlees dat vorig jaar uitbrak. Zelfs als de autoriteiten het fenomeen hebben geminimaliseerd, blijft het feit dat de controverse die het veroorzaakte hen ertoe heeft aangezet om het controlesysteem te versterken. Natuurlijk is dit geen garantie voor een nul risico.

De Marokkaanse Voedsel- en Warenautoriteit ONSSA verstrekte tevens een lijst met adviezen waarin het belang wordt benadrukt van observatie van het dier tijdens de kopen en erop te letten dat het geen symptomen van hoest of diarree vertoont. Naast het traditionele advies over hygiëne tijdens de verschillende fasen van het slachten, raadt ONSSA ook aan om het lichaam schoon te maken door het gedurende 24 uur op een koele plaats weg van eventuele besmettingshaarden te plaatsen. Het gesneden vlees moet ook worden gekoeld op een maximale temperatuur van 3 graden.

© Redactie 2018
marokko
eid al-adha
schaap
maatregelen
oorring
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi