Visserijovereenkomst: Europese boten moeten vannacht vertrekken uit de Marokkaanse wateren

marokko
2
14 jul '18
Na enkele weken van onderhandelingen hebben Rabat en Brussel de visserijovereenkomst tussen Marokko en de EU nog niet vernieuwd.

"Het ergste, dat zorgvuldig had moet worden vermeden, is gearriveerd". Het is met deze woorden dat Javier Garat, voorzitter van de eigenaren van de Europese visserijbedrijven en voorzitter van de Spaanse visserijfederatie, de situatie kwalificeert na de aankomst van de deadline van de visserijovereenkomst tussen Marokko en de Europese Unie (EU), zonder verlenging binnen de tijdslimieten.

Dit dwingt Europese vissersvaartuigen om de Marokkaanse wateren te verlaten in de nacht van zaterdag 14 op zondag 15 juli, de deadline voor de huidige overeenkomst die de twee partners bindt, bericht Akhbar Al Youm in zijn weekendeditie.

Onder verwijzing naar Spaanse bronnen, zegt de krant dat Garat optimistisch blijft over de mogelijkheid om de overeenkomst tussen beide partijen te verlengen. "De standpunten van beide partijen komen samen, maar er zijn nog enkele details die nog niet zijn gevalideerd", zei hij in een verklaring aan de media in zijn land. Hij voegde eraan toe dat "het enige tijd zal duren, omdat de overeenkomst, na de sluiting ervan tussen Rabat en Brussel, aan de Europese Raad moet worden voorgelegd, die het op zijn beurt zal overdragen aan de Europese regeringen, alvorens te worden voorgelegd aan het Europese Parlement ter overweging en goedkeuring".

Dit proces zal enkele weken of zelfs een jaar duren, zei hij. In afwachting van de daadwerkelijke uitvoering van deze overeenkomst heeft de Spaanse regering reeds aangekondigd dat zij tijdens de periode van opschorting van de overeenkomst steun zal verlenen aan vissers in Spanje. In feite is de visserijsector, die de bron is van inkomsten voor honderdduizenden Spaanse en Europese gezinnen, momenteel in een staat van paraatheid, meldt de Spaanse media.

Dezelfde bronnen zeggen dat Marokko na het "onderhandelen over de politieke kant van de overeenkomst nog steeds eist dat het financiële aanbod dat de Europese zijde aan het Koninkrijk moet betalen naar boven wordt herzien". In plaats van 400 miljoen dirham vereist Rabat een envelop van 800 miljoen dirham. Naast het financiële aanbod, zo vervolgt de krant, heeft de Marokkaanse minister van Landbouw, Zeevisserij, Plattelandsontwikkeling en Water en Bossen, Aziz Akhannouch, verdere technische aanpassingen nodig met betrekking tot met name de hoeveelheid en de soort vis gevangen door Europese vloten en het respect voor de ecologische infrastructuur.

© Redactie 2018
marokko
eu
visserijovereenkomst
vernieuwing
boten
vertrekken
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi