OM sluit terreurmotief Malek F. niet uit

algemeen
8
16 jul '18
Het Openbaar Ministerie sluit niet uit dat de man die ervan verdacht wordt dat hij op Bevrijdingsdag in Den Haag drie mensen neerstak, toch een terroristisch motief had.

Uit onderzoek tot nu toe is gebleken dat de verdachte, de 32-jarige Malek F., in een post op Facebook stelt dat "ongelovigen moeten lijden''. Al eerder bleek dat twee maanden voor de steekpartij een anonieme melding bij de politie binnengekomen, waarin stond dat F. terroristische plannen zou hebben.

F. zou op 5 mei willekeurig op mensen hebben ingestoken. Drie mensen raakten gewond. De verdachte stond voor het incident bekend als een verward persoon. Het OM verdenkt F. van drie pogingen tot moord dan wel doodslag, al dan niet met een terroristisch oogmerk, en bedreiging met zware mishandeling.

De verdachte komt volgende week maandag voor het eerst voor de rechter. Het gaat om een niet-inhoudelijke zitting waarin de stand van zaken van het onderzoek, dat nog in volle gang is, wordt besproken.

Tip

De uit Syrië afkomstige F. riep "Allahu akbar'' toen de politie hem neerschoot. Zijn advocaat Job Knoester heeft eerder echter gemeld dat er geen aanwijzingen zijn dat F. een terroristisch motief had. Hij maakte dat op uit verklaringen die F. had afgegeven. Maandag zei Knoester dat dit niet is veranderd en dat zijn cliënt nog steeds goed meewerkt met het onderzoek. De advocaat hoopt dat er snel meer duidelijkheid komt over de anonieme melding.

De politie onderzocht destijds deze tip maar vond daarin geen bevestiging dat F. terroristisch gedrag vertoonde. F. zat ten tijde van de melding in ggz-kliniek Parnassia.

Zitting

De familie van F. overweegt volgens Knoester nog steeds aangifte te doen tegen Parnassia, omdat de kliniek niet goed zouden hebben ingegrepen bij F. Maar er loopt nu eerst nog een onderzoek van de inspectie naar de werkwijze van Parnassia. Volgens Knoester wacht de familie onder meer op de uitkomsten daarvan.

De zitting voor de rechtbank in Den Haag vindt plaats in het extra beveiligde justitiële complex op Schiphol. Knoester weet niet of F. zelf aanwezig zal zijn.

© ANP 2018
den haag
malek f
terreurmotief
om
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi