Marokko en Nelson Mandela: bijzondere liefde van begin tot eind (video)

marokko
3
18 jul '18
Vandaag zou Nelson Mandela zijn 100e verjaardag hebben gevierd, een goed moment om terug te blikken op de band tussen Marokko en Mandela.

In de vroege jaren '60 ontstond een mooie band tussen de jonge voorzitter van het ANC (African National Congress) en Marokko. Abdelkrim El Khatib was destijds de minister van Afrikaanse Zaken en later de politieke peetvader van de Marokkaans-islamitische PJD partij (de Partij van Rechtvaardigheid en Ontwikkeling) Tussen 1960 en 1962 woonde Mandela in de Marokkaanse stad Oujda. Daar kreeg hij onderdak op de boerderij van familie Bouabellah Belhadji. Het was voor de icoon van Zuid-Afrika de eerste stap naar wat hij later allemaal zou verwezenlijken. 

Eerste wapens

Eerder zochten ook Algerijnse en andere Afrikaanse (latere) leiders steun in Marokko. Al deze mannen, inclusief Nelson Mandela, droomden van onafhankelijkheid en vrijheid maar zijn strijd was anders dan de anderen. Kort na de tweede wereldoorlog heerste in zijn land een apartheidsregime met daarbij horende rassenscheiding. Al snel zocht Mandela contact met Abdelkrim El Khatib. Voor Mandela was hij de ideale partner om het Marokkaans paleis binnen te komen.

In 1962 kreeg hij wat hij wenste. Koning Hassan II besloot om Mandela en zijn partij van geld, wapens en trainingen te voorzien. Enige jaren geleden zei het huidige regeringshoofd van Marokko (toen minister van Buitenlandse Zaken), Saad Edinne El Othmani, tijdens Afrikadag in Rabat dat deze wapenlevering de eerste was in een reeks leveringen uit het buitenland. De relatie tussen Marokko en Mandela zou bruut onderbroken worden toen hij op 12 juli 1963 werd gearresteerd. 

Daarna volgde een jarenlange gevangenschap van ruim 27 jaar waarin mishandeling meer regel dan uitzondering was. Tijdens de afwezigheid van Mandela dreigde het ANC dichter en dichter bij communistische landen te komen. De houding van Marokko jegens Zuid-Afrika veranderde daarmee volledig. 

Vrijlating

Bij zijn vrijlating uit de gevangenis, op 11 februari 1990, was Nelson Mandela de uitgestoken hand van Koning Hassan II niet vergeten. Hij bedankte hem hier uitvoerig voor tijdens een lange reis langs verschillende continenten. Marokko was een belangrijk agendapunt van de leider van het ANC. In november 1994 reisde hij af naar het Koninkrijk, waar Koning Hassan II hem een warm welkom gaf. 

Daar bleef het eigenlijk bij. Sterker nog: de politieke betrekkingen tussen Marokko en Zuid-Afrika verslechterden. Het voorzitterschap tussen 1994 en 1999 van Mandela bleek een lichtpuntje te zijn. Marokko en het toenmalige Zuid-Afrika kregen onenigheid over de kwestie van de Sahara. In 2004 viel het doek: Zuid-Afrika erkende de 'Sahrawi Arab Democratic Republic' met de Polisario als 'macht'. 

De liefde tussen Marokko en Nelson Mandela, die het uiteraard niet eens was met de ontwikkelingen, liep echter nooit een deuk op. De lovende woorden jegens Marokko en Abdelkrim El Khatib bewezen dat eens te meer. 

YouTube link

Bijgevoegde foto is genomen op 25 mei 1998, tijdens een privé bezoek van Mandela aan wijlen Koning Hassan II.

© Redactie 2018
marokko
mandela
el khatib
band
hassan ii
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?