Eerste vliegschool in Saoedi-Arabië die deuren opent voor vrouwen

buitenland
0
20 jul '18
Op een academie in Saoedi-Arabië openen de deuren zich voor het eerst voor vrouwelijke aspirant-piloten.

Honderden vrouwen hebben al aanvragen ingediend om te studeren aan de nieuwe vestiging van Oxford Aviation Academy in Dammam, de eerste in zijn soort die open staat voor aspirant-vrouwelijke piloten in Saoedi-Arabië. De gelegenheid volgt na de opheffing van een decennia lang rijverbod voor vrouwen vorige maand.

Vanaf september trainen zowel mannelijke als vrouwelijke studenten onder identieke curricula voor een driejarig programma met zowel academische als praktische componenten. De academie is de eerste die mannen en vrouwen samen opleidt, maar ook zowel nationale als internationale studenten, bericht Moroccoworldnews.

Oxford Aviation Academy's MENA-regio directeur Col. Othman Al-Mitairi zei dat de academie hoopt om uiteindelijk vrouwelijke instructeurs en luchtvaarttrainers in dienst te nemen.

"Slechts 40 procent van de piloten op de Saoedische arbeidsmarkt zijn Saoedi's en slechts twee van hen zijn vrouwen", zei hij. "We streven ernaar om de komende 20 jaar 60.000 piloten en technici te hebben."

Kapitein Hanadi Zakaria Hindi maakte geschiedenis toen zij in 2006 de eerste vrouwelijke piloot van Saoedi-Arabië werd. Omdat ze niet in haar eigen land kon studeren, volgde ze een opleiding aan de Middle East Academy of Aviation in Jordanië. Ze ontving tot 2013 geen certificering om in Saoedi-Arabië te vliegen.

"Dat was echt moeilijk, als piloot die niet in haar eigen land kan vliegen", zei ze.

Hindi vliegt nu exclusief in Saoedi-Arabië en zegt dat ze zich verantwoordelijk voelt voor het banen van de weg voor andere Saoedische vrouwen die ervan dromen om piloot te worden.

"Dat is een van de redenen waarom ik een aanbieding van buiten het land niet zal accepteren. Als de eerste vrouwelijke piloot, als ik vertrek, wie gaat er dan strijden? Wie gaat de deur openen voor anderen?"

Academie-aanvrager Dalal Yashar ambieert een civiele piloot te worden. "Vroeger reisden mensen naar het buitenland (om luchtvaart te studeren), wat moeilijk was voor vrouwen, meer dan voor mannen," legde ze uit.

"We leven niet langer in het tijdperk waarin vrouwen in beperkte arena's werden toegestaan ​​(om te werken). Alle wegen zijn nu geopend voor vrouwen."

Het einde van het Saoedische rijverbod voor vrouwen markeerde een volgende stap in een trend van sociale hervormingen die werd aangemoedigd door de afgevaardigde kroonprins Mohammed bin Salman van Saudi-Arabië. Bronnen vertelden Gulf News dat de beslissing "taboes zou doorbreken die tientallen jaren stand hielden".

© Redactie 2018
saoedi-arabië
vliegschool
vrouwen
piloten
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi