Primeur: 299 Marokkaanse vrouwen slagen voor toelatingstest voor het beroep 'adoul'

marokko
0
23 jul '18
Het is voor het eerst in de geschiedenis van het Koninkrijk dat de toelatingstest was geopend voor vrouwen.

Een verklaring van het ministerie van Justitie maakte zaterdag bekend dat 501 mannen (62,62 procent) en 299 vrouwen (38,37%)  de toelatingstest tot adoul (notaris) hebben doorstaan. Het beroep adoul, waarbij een persoon de bevoegdheid heeft om huwelijken en andere rechtshandelingen te voltrekken, kon voorheen alleen uitgeoefend worden door mannen.

Koning Mohammed VI kondigde in januari van dit jaar het besluit aan om de positie van adoul te openen voor vrouwelijke kandidaten. Hiermee werd dit beroep voor het eerst in de geschiedenis geopend voor vrouwen.

Het ministerie beschreef het evenement als "historisch", eraan toevoegend dat het een nieuwe fase is die "de modernistische democratische keuze van het Koninkrijk belichaamt, in het bijzonder in de bevordering van vrouwenrechten, de strijd tegen alle vormen van discriminatie en de versterking van hun positie naast mannen".

Het Koninklijk besluit staat toe dat Marokkaanse vrouwen in het hele land verschillende taken uitvoeren in overeenstemming met de Islamitische wet (sharia), zoals het documenteren van getuigenverklaringen bij rechtbanken en het behandelen van successierechten en onroerendgoedtransacties.

Regeringsleider Saad Eddine El Othmani zei donderdag 19 juli tijdens de ministerraad dat gelijkheid tussen mannen en vrouwen op economisch, sociaal en politiek niveau een nationale zaak is geworden.

El Othmani zei ook dat hij vrouwen wil zien als besluitvormers, zich houdend aan de constitutionele hervormingen van 2011 waarin gelijkheid tussen geslachten en de integratie van vrouwen op verschillende gebieden wordt benadrukt.

El Othmani nodigde iedereen uit waakzaam te zijn voor "de zorg voor vrouwen in alle delen van hun leven, vooral voor [hun] opvoeding, gezondheid en sociale integratie."

© Redactie 2018
marokko
vrouwen
adoul
notaris
toelatingstest
historisch
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi