Eén miljoen fysiek gehandicapte Marokkanen kunnen niet naar het strand

marokko
5
24 jul '18
Bij gebrek aan toegankelijkheid ondervindt deze categorie mensen enorme moeilijkheden om toegang te krijgen tot het strand, zo begeert in de warme zomermaanden.

Naar het strand gaan in Marokko is een moeilijke opgave als je aangewezen bent op krukken of een rolstoel om je te verplaatsen. Het dagblad Assabah publiceerde een artikel om het probleem van de bereikbaarheid van stranden voor een miljoen Marokkanen aan de orde te stellen.

Middels het verhaal van Souad, een jonge vrouw gedwongen om een ​​rolstoel te gebruiken om zich te verplaatsen, omschrijft het dagblad de benarde toestand van deze miljoen medeburgers voor wie het strand vaak een ontoegankelijke droom blijft. Souad wil een beetje frisheid in deze tijd van het jaar, waarin het kwik ondraaglijke temperaturen bereikt. Zoals veel inwoners van Casablanca besloot ze naar het strand van Chahdiya te gaan.

Daar aangekomen, schrijft Assabah, was ze verrast om te zien dat alle ogen op haar gericht waren: blikken van verlegenheid omdat het voor gehandicapten onmogelijk is om de golven te bereiken. Vrijwillige strandwachten stelden voor om haar en haar rolstoel naar andere "normale" vakantiegangers te brengen. Een strandwacht bood aan om haar te helpen naar de zee, maar in verlegenheid gebracht verontschuldigde ze zich vriendelijk.

Bij het verlaten van het strand, was de beproeving voor Souad nog erger. Degenen die het op zich namen om Souad en haar rolstoel te dragen, vielen herhaaldelijk en namen de jonge vrouw in hun val mee. Volgens Assabah vat dit korte verhaal de benarde toestand van enkele honderdduizenden Marokkanen samen, omdat noch de autoriteiten noch de gekozen functionarissen hebben geoordeeld dat dit onderdeel van onze samenleving ook recht heeft op de stranden.

Youssef Arkhiss, voorzitter van een NGO voor mensen met een handicap, beschuldigt de autoriteiten en gekozen functionarissen van het niet willen oplossen van dit probleem terwijl goedkope oplossingen bestaan. Zoals bijvoorbeeld houten doorgangen op het zand waardoor zowel gebruikers van rolstoelen als mensen die op krukken lopen toegang hebben tot de stranden. Zoals elke burger met al zijn fysieke capaciteiten.

© Redactie 2018
marokko
gehandicapten
strand
toegankelijkheid
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi