Maan komt vrijdag bloedrood aan de hemel

marokko
0
25 jul '18
De rode bol zal goed te zien zijn in de avondlucht in zowel Marokko als Nederland.

De maan komt vrijdag op als een rode bol. De oorzaak: een totale maansverduistering. Die is goed te zien in de avondlucht in zowel Marokko als Nederland, als het zomerweer meewerkt.

De maan straalt zelf geen licht uit, maar weerkaatst het licht van de zon. Een maansverduistering gebeurt als de aarde precies tussen de zon en de maan in komt. De maan staat dan in de schaduw van de aarde. Het zonlicht gaat wel langs de aarde. De dampkring buigt het dan af naar de maan. Rood licht wordt het best afgebogen. Daardoor kleurt de maan tijdens een verduistering rood. Dat wordt een bloedmaan genoemd.

De totale verduistering van vrijdag begint om 21.30 uur (Nederlandse tijd, in Marokko vanaf 20:26 uur). Rond die tijd komt de maan ook op. Het hoogtepunt is om 22.22 uur en de volledige eclips eindigt om 23.14 uur (Nederlandse tijden). Daarna duurt het nog ongeveer twee uur voordat de maan weer helemaal als vanouds schijnt. Het is de langste maansverduistering van de 21e eeuw.

Spectaculair

"Het is iets dat je gezien moet hebben. Omdat het heel mooi is, mooier dan een gewone volle maan, maar ook omdat het een bijzonder verschijnsel is dat de aarde het licht van de zon naar de maan blokkeert, zodat je een rode maan krijgt. En die eerste glinstering van het terugkerende maanlicht, als de verduistering voorbij is, dat is echt spectaculair'', zegt Esther Hanko van het Anton Pannekoek Instituut voor Sterrenkunde van de Universiteit van Amsterdam.

Tegelijk met de verduisterde maan zijn ook vier planeten goed te zien. Hanko: "Rechts onder de maan staat Mars. In het zuiden staan Jupiter en Saturnus. Jupiter is de helderste van de twee. Met een goede verrekijker kunnen mensen de ringen van Saturnus en de vier grootste manen van Jupiter zien. In het westen, waar de zon is ondergegaan, staat dan Venus, dat is het helderste licht aan de hemel.''

Marrakech

Voor de vakantiegangers in of nabij Marrakech, het culturele centrum Atlas Golf Marrakech, gewijd aan kunst, wetenschap en cultuur, nodigt iedereen uit om in de beste omstandigheden de langste maansverduistering van de eeuw te observeren.

Vanaf 20:30 uur, voor een toegangsprijs van 20 dirham per persoon, zal het centrum zijn bezoekers de grootste telescoop in Marokko ter beschikking stellen.

©ANP/Redactie

© Redactie 2018
marokko
nederland
maan
bloedrood
bloedmaan
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi