VS dreigen met Turkije met sancties

buitenland
429
27 jul '18
De Verenigde Staten dreigen Turkije met sancties als dat land de Amerikaanse predikant Andrew Brunson niet snel laat gaan.

Vice-president Mike Pence maakte deze "boodschap van de president" donderdag bekend.

"Als Turkije niet direct actie onderneemt om deze onschuldige man van het geloof vrij te laten en naar huis in Amerika te sturen, dan zullen de VS belangrijke sancties nemen tegen Turkije totdat Andrew Brunson vrij is", aldus de boodschap.

Een woordvoerder van het Turks ministerie van Buitenlandse Zaken reageerde met de mededeling dat de Amerikaanse regering er verstandig aan doet te stoppen met de "foute retoriek" en terugkeert naar de "constructieve dialoog". Ankara accepteert geen "dreigende boodschappen, die totaal niet stroken met onze verbondenheid en de vriendschappelijke relaties tussen onze landen".

Terrorisme

Brunson, die in Turkije terechtstaat op verdenking van terrorisme, is woensdag onder huisarrest geplaatst na meer dan anderhalf jaar detentie. De vijftigjarige dominee Brunson uit North Carolina woont al al meer dan twintig jaar in Turkije. Hij is de voorganger van een kleine protestantse kerk in Izmir.

Brunson is onder meer aangeklaagd wegens betrokkenheid bij de mislukte staatsgreep in de zomer van 2016. President Tayyip Erdogan houdt Fethullah Gülen, die in de VS verblijft, verantwoordelijk voor de poging hem ten val te brengen.

© ANP 2018
verenigde staten
turkije
dreigen
sancties
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi