Migratie: Spanje en Frankrijk roepen op tot nauwere EU-samenwerking met Marokko

marokko
9
27 jul '18
De twee landen willen meer steun en samenwerking van de EU met de landen van herkomst, doorreis en bestemming.

De Spaanse premier Pedro Sanchez en de Franse president Emmanuel Macron pleitten voor meer steun en samenwerking van de Europese Unie (EU) met de herkomstlanden, doorreislanden en bestemmingslanden, met name Marokko, om de migratie-uitdaging aan te gaan.

De oproep maakt deel uit van de punten die zijn opgenomen in de gezamenlijke verklaring over immigratie en asiel ondertekend door Sanchez en Macron, na gesprekken die ze donderdag in Madrid hadden, meldt een verklaring van de Spaanse regering.

De twee landen delen een gemeenschappelijke migratiestrategie die erop is gericht de rol van Frontex te versterken en meer personele, materiële en wettelijke middelen te verschaffen, alsmede "intensievere steun en samenwerking met de landen van herkomst, doorreis en bestemming, met name Marokko, door middel van mechanismen zoals het noodfonds voor Afrika en het Europees Ontwikkelingsfonds", bericht dezelfde bron.

Spanje en Frankrijk zijn van mening dat migratiekwesties een "mondiale uitdaging vormen waarvoor Europese reacties nodig zijn", gebaseerd op de beginselen van "solidariteit en eerbiediging van de mensenrechten" en gericht op "een effectief antwoord op de aankomst in Europa van vluchtelingen en migranten".

Het migratiefenomeen moet worden benaderd vanuit een humanitaire dimensie en niet alleen volgens een veiligheids- en grenscontroleaanpak, benadrukten Macron en Sanchez.

In deze gemeenschappelijke verklaring hebben Spanje en Frankrijk ook hun bereidheid uitgedrukt om in Spanje een regionale bijeenkomst van Europese en Afrikaanse ministers voor migratieaangelegenheden te organiseren om de migratiestromen te onderzoeken en mogelijke gezamenlijke initiatieven op dit gebied te verkennen.

© Redactie 2018
marokko
migratie
frankrijk
spanje
eu
samenwerking
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?