Uitvoering van troonrede: Koning roept El Othmani en betrokken ministers bijeen

marokko
68
30 jul '18
De Koning zal persoonlijk de uitvoering van de troonrede volgen, inclusief de voorlopige maatregelen die met spoed van kracht moeten worden.

Koning Mohammed VI zat op zondag 29 juli 2018 in de stad Al Hoceima, een bijeenkomst voor gewijd aan de activering van de maatregelen genoemd in de troonrede, bericht een verklaring van het Koninklijk Kabinet, geciteerd door het Marokkaanse persbureau MAP.

Deze bijeenkomst vond plaats in aanwezigheid van het regeringshoofd El Othmani en de ministers die betrokken zijn bij de belangrijkste kwesties die door de troonrede werden behandeld.

In zijn toespraak benadrukte de Koning de prioriteitskwesties op economisch en sociaal gebied en gaf hij ook aan welke maatregelen moeten worden genomen om het vertrouwen in de samenleving en tussen verschillende politieke actoren te versterken.

Tijdens deze bijeenkomst richtte de Koning zich met name op drie onderwerpen met hoge prioriteit:
- De herziening van het ontwikkelingsmodel van Marokko;
- De versnelling van de hervorming van het investeringskader en de steun voor bedrijven, met name met het oog op het scheppen van meer banen;
- De uitwerking van het actieplan 2025 op het gebied van water.

De koning benadrukte ook de tussenmaatregelen die moeten worden getroffen zodra het volgende schooljaar begint. Deze maatregelen, aangegeven in troonrede, betreffen met name:
- Onderwijs (schoolinschrijvingen en de bestrijding van schooluitval);
- De start van de derde fase van het Nationaal Initiatief voor Menselijke Ontwikkeling (INDH);
- De onregelmatigheden te corrigeren die de uitvoering van het RAMED Medische Dekking-programma teisteren;
- De sociale dialoog.

Bij de bijeenkomst gaf de Koning zijn instructies aan de betrokken ministers en benadrukte hij de noodzaak van coördinatie en totale synergie van de verschillende belanghebbenden. Hij benadrukte ook de noodzaak om een participatieve benadering te hanteren en zich te richten op het bereiken van doelen, omdat burgers vasthoudend werk verwachten en tastbare resultaten.

Koning Mohammed VI "benadrukte ook zijn vastberadenheid om persoonlijk de voortgang van deze projecten te volgen", voegde de verklaring eraan toe.

De Koning drong aan op de noodzaak om een nieuwe werkmethode aan te nemen op basis van de versnelling van het tempo van prestaties en de ernst en inzet voor actie, met periodieke vergaderingen voor de presentatie van tastbare resultaten en, waar passend, eventuele belemmeringen die moeten worden overwonnen.

De bijeenkomst vond plaats in aanwezigheid van het hoofd van de regering, Saad Eddine El Othmani, de minister die verantwoordelijk is voor de mensenrechten, Mostafa Ramid, de minister van Binnenlandse Zaken, Abdelouafi Laftit,  de minister van Economie en Financiën, Mohamed Boussaid, de m inister van Landbouw, Maritieme Visserij, Plattelandsontwikkeling en Water en Bossen, Aziz Akhannouch, de minister van Nationaal Onderwijs, Beroepsopleiding, Hoger Onderwijs en Wetenschappelijk Onderzoek, Said Amzazi, de minister van Industrie, Investeringen, Handel en Digitale Economie, Moulay Hafid Elalamy, de minister van Transport, Logistiek en Water, Abdelkader Amara, de minister van Volksgeezondheid, Anas Doukkali, de minister van Energie, Mijnen en Duurzame Ontwikkeling, Aziz Rebbah, en de minister van Familie, Solidariteit, Gelijkheid en Sociale Zaken, Bassima El Hakkaoui.

© Redactie 2018
marokko
mohammed vi
troonrede
uitvoering
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?