Syriërs in Nederland krijgen Arabische les en Wilders loopt weer te janken

algemeen
14
31 jul '18
Syriërs krijgen, net als veel moslims van een andere afkomst, Arabische les en dat veroorzaakt nu ineens consternatie.

Op tientallen plekken in Nederland kunnen Syrische statushouders lessen Arabisch krijgen op weekendscholen. De scholen worden meestal gerund door vrijwilligers, onder wie Syriërs die al langer in Nederland zijn. Soms zijn de lessen gebaseerd op de Koran. De Volkskrant heeft daar onderzoek naar gedaan. 

Hoeveel leerlingen de weekendscholen precies hebben, is niet bekend, maar volgens de Volkskrant gaat het om "vermoedelijk enkele duizenden Syrische kinderen''. De statushouders hebben te horen gekregen dat ze voorlopig in Nederland mogen blijven, maar er bestaat een kans dat ze ooit terug moeten naar Syrië, als de oorlog daar voorbij is. Voor de sommige ouders is dat de reden om hun kinderen in te schrijven.

"We hebben een voorwaardelijke verblijfsvergunning voor vijf jaar. Wat er na die vijf jaar gebeurt, weet niemand. De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) zegt dat we terug moeten als het goed gaat in Syrië. Je kunt niet vijf jaar lang geen Arabisch leren'', zegt Tarek Aldayeh van Stichting Pioniers uit Rotterdam, een van de aanbieders van Arabische lessen, tegen het ANP.

Toegestaan

Aldayeh, zelf ook een Syriër, hoopt dat hij in Nederland kan blijven. "Ik ben in 2013 naar Egypte gevlucht en in 2014 kwam ik in Nederland. Twee keer moest ik vanaf nul beginnen. En als ik terug ga naar Syrië, moet ik weer van voren af aan beginnen. Ik blijf het liefste. Maar het is niet mijn beslissing.''

Volgens de Inspectie van het Onderwijs zijn de weekendscholen gewoon toegestaan. "Dit valt niet onder een onderwijswet. Ik zou niet weten waarom het niet is toegestaan. Jij mag ook een cursus geven over je hobby als je wil'', zegt een woordvoerder.

PVV-leider Geert Wilders wil evengoed dat de scholen worden gesloten. Ook wil hij van de ministers van Onderwijs en Sociale Zaken weten hoeveel van dit soort weekendscholen er precies zijn, en of er vanuit het Rijk of lagere overheden geld naartoe gaat.

Zoals verwacht gaat heel dom rechts inmiddels op social media door het lint. Enkele uitspraken die we al tegenkwamen: "Ons land gaat naar de kloten", "hier de potten leeg eten en je eigen niet aanpassen en zorgen dat je snel en eigen enclave binnen Nederland hebt en den Haag slaapt door", "Afschaffen , anders gaan ze maar mooi terug !!", "De MOSLIMINVASIE is begonnen", "Zorgwekkend. Ze willen helemaal niet integreren. Zo ontstaat een staat binnen een staat.#grenzendicht#islam#deislamiseren nu het nog kan".

©ANP/Redactie

© Redactie 2018
syriers
arabische les
wilders
pvv
kamervragen
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi