Marokko lanceert onderzoek naar vertraagde overheidsprojecten

marokko
2
6 aug '18
De Marokkaanse overheid dringt aan op grondig onderzoek naar een aantal nog te voltooien door de overheid gefinancierde projecten, met de belofte om 'verloren gegane gelden' terug te vorderen.

De actie, die werd aangekondigd door regeringshoofd Saad Eddine El Othmani, komt dagen na de toespraak van Koning Mohammed VI ter gelegenheid van troondag. Daarin werd opgeroepen tot meer verantwoording en verantwoord beheer van nationale bronnen.

El Othmani zei dat een team van auditors een aantal in behandeling zijnde projecten in de komende weken zal onderzoeken om de redenen voor de vertraging te achterhalen en ervoor te zorgen dat het toegewezen geld niet voor andere doeleinden wordt gebruikt, meldde de Marokkaanse krant Assabah.

De krant voegde daaraan toe dat het onderzoek zich vooral zal richten op de sectoren onderwijs en gezondheidszorg, vooral omdat de regering graag hervormingen doorvoert om de kwaliteit van het onderwijs en de gezondheidsfaciliteiten te verbeteren.

Vanaf oktober zullen zowel de Rekenkamer als teams van onafhankelijke onderzoekers de prestaties evalueren van gezondheids- en onderwijsgerelateerde projecten die nog moeten worden voltooid, jaren nadat de financiering is toegewezen en ontvangen, volgens een door Assabah aangehaalde bron van de overheid.

In reactie op de aankondiging heeft het ministerie van Onderwijs een eigen onderzoek gestart, waarin een volledige verantwoording wordt gevraagd over de voortgang van projecten van scholen die de afgelopen jaren geld hebben ontvangen.

De Ain Chock-Faculteit Wetenschappen in Casablanca is een van de vele instellingen die het ministerie van Onderwijs als doelwit heeft. Het ministerie heeft naar verluidt het universiteitsbestuur een brief gestuurd met de vraag om voortgangsupdates van een project van 9 miljoen dirham waarvoor Ain Chock in 2017 overheidsfinanciering ontving.

Assabah merkte verder op dat de Ain Chock Faculteit waarschijnlijk ook zal worden gevraagd om verantwoording af te leggen voor een project uit 2014 dat nog steeds niet is afgerond. Het schoolbestuur had overheidsgeld gevraagd om zijn capaciteit uit te breiden door twee collegezalen te bouwen, "maar de faciliteiten werden nooit gebouwd."

Het ministerie van Onderwijs werkt naar verluidt ook aan een wetsvoorstel om de toegang tot overheidsbeurzen meer inclusief en transparanter te maken.

© Redactie 2018
marokko
onderzoek
vertraging
overheidsprojecten
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi