Marokko ontslaat 76 overheidsfunctionarissen voor het naar verluidt verkopen van staatsgrond

marokko
9
7 aug '18
Het Marokkaanse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft aangekondigd dat 76 overheidsfunctionarissen zijn ontslagen, na het ontslag van de minister van Economie en Financiën.

De 76 ontslagen ambtenaren zijn accountants en voorzitters van gemeenten, provincies, prefecturen en regionale raden, waar een onderzoek naar loopt voor slecht management. De ambtenaren mogen het land niet verlaten gedurende het gehele onderzoektijdvak.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken doet meer onderzoek naar duizenden hectaren aan staatsgrond die sommige overheidsfunctionarissen voor lage prijzen aan buitenlandse investeerders hebben verkocht.

Het ministerie zal meer ambtenaren verwijderen van wie het werk is "aangetast door corrupt management", in overeenstemming met een rapport van het hoofd van de Rekenkamer, Driss Jettou.

Het rapport richt zich op het beheer van de rekeningen die door alle ministers worden behandeld en is bedoeld om de transparantie van de overheidsfinanciën te waarborgen. Het rapport onthulde management disfuncties in meer dan 100 rekeningen door algemene directeuren, hoge ambtenaren en ministers, meldde het dagblad Assabah.

Aan de vooravond van de Troondag, 29 juli, presenteerde het hoofd van Bank al Maghrib, Abdellatif Jouahri en Jettou de Koning hun jaarverslagen over de financiële situatie in Marokko. Beide rapporten toonden aan dat sociale ongelijkheden nog steeds een probleem zijn dat de sociale en economische ontwikkeling van Marokko belemmert.

Op 1 augustus, nadat de Koning het rapport had ontvangen en gelezen, kondigde het Koninklijk Kabinet aan dat de Koning de minister van Economie en Financiën, Mohamed Boussaid, had ontslagen, in overeenstemming met de bevoegdheden van de Koning in artikel 47 van de grondwet.

Volgens regeringshoofd Saad Eddine El Othmani, die op het incident commentaar gaf aan L'economiste, betekent het ontslag van Boussaid dat niemand boven de wet staat.

© Redactie 2018
marokko
ontslag
overheidsfunctionarissen
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi