Ryanair wil staking Nederland laten verbieden

algemeen
4
8 aug '18
Ryanair stapt naar de rechter om te proberen een pilotenstaking in Nederland te voorkomen.

De Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) zegt in een kort geding te zijn gedagvaard door Ryanair, met als inzet een stakingsverbod voor dit zomerseizoen.

VNV zegt verrast te zijn over de rechtszaak, die donderdag in Haarlem plaatsvindt, en noemt die stap bovendien voorbarig. Nederlandse piloten staken in tegenstelling tot collega's uit andere landen nog niet. Ook heeft de bond überhaupt nog geen voornemen uitgesproken om te gaan staken.

Het conflict met Ryanair draait vooral om de arbeidsvoorwaarden die de budgetmaatschappij hanteert. De VNV keert zich bijvoorbeeld tegen schijnzelfstandigheid en wil doorbetaling bij ziekte. Daarnaast vinden de bonden in alle betrokken landen dat de lokale arbeidswetgeving van kracht moet zijn op de arbeidscontracten. Nu geldt voor de veertig tot vijftig in Nederland werkzame Ryanair-vliegers de Ierse wetgeving.

Aan de stok

Ook elders heeft de Ierse luchtvaartonderneming het aan de stok met de bonden. Ierse, Zweedse, Duitse en Belgische piloten leggen vrijdag het werk neer. Ook het cabinepersoneel in verschillende landen staakte vorige maand al eens. Vorige maand vielen duizend vluchten uit door uiteenlopende redenen, vooral de stakingen. Bijna 200.000 reizigers werden daar de dupe van.

De stakingen in andere landen hebben slechts een beperkte impact op Nederlandse reizigers. Soms worden vluchten op Nederlandse bestemmingen uitgevoerd door een crew uit een ander land.

© ANP 2018
nederland
ryanair
piloten
staking
rechter
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi