Botsing vliegtuigen Royal Air Maroc en Turkish Airlines: RAM komt met een verklaring (video)

buitenland
1
10 aug '18
Na de botsing tussen een vliegtuig van Royal Air Maroc (RAM) en een vliegtuig van Turkish Airlines komt RAM met een verklaring.

De nationale luchtvaartmaatschappij Royal Air Maroc reageert vandaag op het incident dat plaatsvond op donderdag 9 augustus op de internationale luchthaven Ataturk in Istanbul.

"Op donderdag 9 augustus 2018 bediende het B787-vliegtuig de AT 911 vlucht van Istanbul naar Casablanca met 269 passagiers terwijl het vliegtuig naar de startbaan taxiede. Een lichte botsing vond plaats tussen de rechtervleugel van het vliegtuig en de staart van een vliegtuig van het bedrijf Turkish Airlines", zegt RAM in een verklaring.

"Na dit incident dat enige schade heeft aangericht, zijn de passagiers uitgestapt en door het bedrijf gesteund door te zorgen voor catering, vervoer  en accommodatie, het bedrijf kreeg een ander vliegtuig toegewezen voor het vervoer van passagiers naar Casablanca", voegde de verklaring toe.

"Daarnaast is een onderzoek geopend om de omstandigheden van dit incident te verduidelijken en de verantwoordelijkheden vast te stellen", sluit de verklaring af.

RAM kon 's avonds geen vliegtuig meer charteren en de passagiers werden gehuisvest in hotels in de buurt van de luchthaven. Ze zouden Casablanca vandaag moeten bereiken aan boord van een ander vliegtuig. Voor de passagiers van Turkish Airline vliegtuig werd dezelfde dag nog een ander vliegtuig ingezet, waarmee hun vlucht naar Athene dezelfde avond nog gewoon doorging.

Grondpersoneel, geciteerd door sommige luchtvaartmedia, zeggen dat in tegenstelling tot de licht beschadigde B787 van RAM, de B777 zwaar beschadigd zou zijn. De reparatie ervan kost tijd, wat een klap is voor het Turkse bedrijf tijdens deze zomerperiode. Vlak na het incident werden beide vliegtuigen, zowel de Turkish Airlines B777 als RAM's Dreamliner, naar het Turkse Technic gesleept, een onderhoudscentrum voor de Boeing, onder meer voor het onderzoek door de plaatselijke luchthavenautoriteit.

Het onderzoek zal aantonen of de fout ligt bij de piloot van het Turkse vliegtuig (voor overschrijding van het parkeerterrein begrensd door de rood-wit-rode lijn), of de piloot van RAM (voor het overrijden van de witte lijn die de verkeersbaan scheidt van het manoeuvreergebied. "Het is mogelijk de verantwoordelijkheid van de lokale verkeerscontroleafdeling die de parkeerplaatsen beheert en de rijstroken bewaakt", verklaart de piloot van RAM. In de meeste gevallen is het vaak de piloot van het vliegtuig die de botsing veroorzaakt die verantwoordelijk wordt gehouden.

Op de onderstaande beelden is te zien hoe de rechtervleugel van het vliegtuig van RAM, de achterkant van het vliegtuig van Turkish Airlines raakt.

YouTube link

Photocredit: Flightradar24

© Redactie 2018
royal air maroc
istanbul
botsing
turkish airlines
vliegtuig
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi