Migratie: Europa klopt aan bij Marokko

marokko
5
13 aug '18
De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken heeft een bezoek aan Marokko aangekondigd, terwijl de Franse president zijn volgende bezoek heeft vervroegd vanwege de migratiecrisis in Europa.

De migratiecrisis in Europa heeft sommige landen ertoe aangezet om aan te kloppen bij Marokko. Zo hebben enkele Europese leiders bezoeken aan Rabat gepland om dit probleem met de Marokkaanse autoriteiten aan te pakken, meldt het Arabischtalige dagblad Al Massae vandaag.

De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken komt als eerste op bezoek, gevolgd door het Franse staatshoofd. Volgens bronnen die door de krant zijn aangehaald, werd het bezoek van Emmanuel Macron aan Marokko vervroegd door de migratiecrisis in Europa. Het vindt plaats net na de zomervakantie. Dit is het tweede bezoek van de Franse president sinds zijn verkiezing. Het migratieprobleem zal een van de hoofdpunten van de agenda van dit bezoek zijn.

Bovendien benadrukt de krant dat Spanje en Duitsland ook de noodzaak benadrukken om met Marokko een oplossing voor deze crisis te vinden.

Spanje en Duitsland hebben onlangs een overeenkomst ondertekend om Marokko te ondersteunen bij het opvangen van de migratiestromen vanuit sub-Sahara landen naar Europa, bericht het dagblad Akhbar Al  Yaoum ook vandaag. Dit is een primeur in termen van diplomatie.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel en het nieuwe hoofd van de Spaanse regering, Pedro Sanchez, hebben zaterdag in een persconferentie na een bijeenkomst in Andalusië hun steun aan Marokko aangekondigd, zodat het geen groot oversteekpunt wordt voor duizenden migranten die de Middellandse Zee oversteken naar Europa.

"Marokko lijdt onder de druk van de migratiestromen uit Sub-Sahara Afrika en als gevolg daarvan moeten we onze samenwerking versterken, niet alleen met de landen van herkomst, maar ook doorvoerlanden zoals het Koninkrijk", zei het hoofd van de Spaanse regering tijdens deze gezamenlijke persconferentie.

Hij herinnerde aan de conclusies van de Europese Raad van afgelopen juni, waarin de noodzaak wordt benadrukt om de samenwerking met Marokko te versterken en "het Koninkrijk de sleutelrol te geven die het moet spelen in het beheer van migratiestromen".

Merkel merkte op dat "Marokko, een land dat een zeer belangrijke rol speelt in de kwestie van migratie, ook een partner is met wie we economische betrekkingen en nauwe contacten hebben".

© Redactie 2018
marokko
europa
migratie
sub-sahara
doorvoerland
hulp
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi