Rechtbank legt voorman Pegida boete op

algemeen
5
14 aug '18
De voorman van Pegida Nederland heeft dinsdag van de rechtbank in Almelo een boete gekregen van 750 euro.

Edwin Wagensveld hield namens de anti-islambeweging in november vorig jaar een demonstratie in Enschede zonder dat vooraf te melden.

De boete was hem in maart door het Openbaar Ministerie opgelegd. Hij betaalde niet waarop de officier de zaak voor de rechter bracht. Als hij blijft bij zijn weigering te betalen, moet hij 15 dagen zitten. "Zet me dan maar meteen vast. Kan dat?" vroeg Wagensveld de rechter na het aanhoren van het vonnis.

Wagensveld verscheen in wit gewaad voorzien van teksten voor de rechter. Buiten de rechtbank stond voorafgaand aan de zaak een tiental demonstranten. Volgens de voorman van Pegida Nederland is van een demonstratie in november geen sprake geweest. Op internet verscheen een filmpje van een met bloed besmeurd kruis dat door Wagensveld en anderen op het bouwterrein van een moskee in Enschede was gezet. "Als dat een verboden demonstratie was, waarom zit ik hier dan alleen?", vroeg hij de rechter. In maart dit jaar verschenen vele kruizen op het bouwterrein van de moskee. Hoewel het aanzicht daarvan schokkend kan zijn, zag het OM er geen strafbare feiten in.

De officier van justitie bleef bij zijn boete van 750 euro. De rechter vond ook dat er sprake is geweest van een demonstratie en wees de eis toe. "Ik lach erom", zei Wagensveld na afloop van de zitting. Hij kondigde aan vaker in Enschede te gaan demonstreren.

© ANP 2018
pegida
boete
demonstratie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italiƫ
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syriƫ
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi