25 jaar celstraf voor moord op voorbijganger

algemeen
0
21 aug '18
Bij de schietpartij kwam de toevallige voorbijganger Youssef el Kahtaoui om het leven.

De rechtbank in Amsterdam heeft dinsdag de 34-jarige Quincy S. veroordeeld tot 25 jaar gevangenisstraf. Tegen de man was een levenslange celstraf geëist. Volgens de rechter staat vast dat hij op 13 mei 2015 in de De Clercqstraat in Amsterdam-West een 25-jarige man heeft doodgeschoten. Het slachtoffer, Youssef el Kahtaoui, was een toevallige voorbijganger. "Meedogenloos", zo noemde de rechtbank het optreden van S.

S. was kort voor het lossen van de fatale schoten gewond geraakt bij een schietpartij in een nabijgelegen shishalounge, waar hij en een handlanger op zoek zouden zijn geweest naar een man die zij wilden liquideren. Buiten schoot hij met zijn kalasjnikov behalve op El Kahtaoui ook op een passerende tram. Kogels misten de passagiers op een haar na. Het schieten op de tram kwalificeerde de rechtbank als een poging tot doodslag.

S. werd anderhalf jaar na de gebeurtenissen bij de shishalounge aangehouden toen hij op weg was voor weer een andere moordexpeditie, in Almere. Dankzij DNA op een kogel die hem had doorboord kon hij worden gekoppeld aan het dodelijke geweld in de De Clercqstraat.

Medeverdachten

De opgelegde straf geldt ook de voorgenomen liquidatie in Almere. Drie medeverdachten in die zaak zijn door de rechtbank veroordeeld tot straffen van vijf en zeven jaar.

De rechtbank zei in de zaak-S. wel gelijkenissen te zien met zaken waarin levenslang wordt opgelegd, maar zag toch redenen af te wijken van de eis van het Openbaar Ministerie. Levenslang is bedoeld voor daders van wie bekend is dat een tijdelijke straf niet meer werkt, aldus de rechtbank. Bovendien werd S. niet eerder veroordeeld tot een lange straf.

© ANP 2018
amsterdam-west
schietpartij
shishalounge
toevallige
voorbijganger
youssef el kahtaoui
celstraf
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi