Kabinet bekijkt vaccinatie-eis crèche opnieuw

algemeen
176
23 aug '18
Het kabinet gaat opnieuw onderzoeken of kinderdagverblijven de mogelijkheid kunnen krijgen kinderen die niet zijn ingeënt te weigeren.

Tot dusver zocht het kabinet het vooral in extra voorlichting voor huiverige ouders, maar de Tweede Kamer wil daar niet meer op wachten. Een Kamermeerderheid onder leiding van de drie grootste regeringspartijen wil dat de kinderopvang niet-gevaccineerde kinderen voortaan moet kunnen weigeren.

Staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken, die verantwoordelijk is voor de kinderopvang, "begrijpt de zorgen over de dalende vaccinatiegraad. Kinderopvang moet een veilige plek zijn". Daarom wil ze "mogelijkheden onderzoeken voor organisaties om opvang voor niet ingeënte kinderen te weigeren".

Haar collega Paul Blokhuis (Volksgezondheid), die het vaccinatieprogramma onder zijn hoede heeft, kondigde eerder aan dat hij in het najaar met een plan komt om de daling van de vaccinatiegraad te keren.

Eerder onderzoek

Of de kinderopvang ouders mag vragen om een inentingsbewijs is vorig jaar ook al eens onderzocht. Toen concludeerde het ministerie van Volksgezondheid dat de wet zelfs geen ruimte bood voor het verplicht registreren van inenting door een kinderdagverblijf. Ook zaten ouders, het onderwijs en de kinderopvang zelf volgens het ministerie helemaal niet te wachten op zo'n maatregel.

Kinderdagverblijven kunnen een niet-ingeënt kind in sommige gevallen al wel weigeren. Dat kan als zich concreet gevaar voordoet, bijvoorbeeld als er een epidemie uitbreekt.

© ANP 2018
kinderdagverblijven
vaccinatie
eis
weigering
kabinet
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi