Turkse lira verliest weer aan waarde

buitenland
47
29 aug '18
De bezorgdheid over de gevolgen van de valutacrisis van het land nam weer toe.

De Turkse lira verloor woensdag weer aan waarde ten opzichte van de dollar. De bezorgdheid over de gevolgen van de valutacrisis van het land nam weer toe. Zeker nadat de Turkse minister van Financiën, Berat Albayrak, zei juist geen risico's te zien voor de economie en het financiële stelsel.

Al jarenlang lenen Turkse bedrijven in euro's en dollars, om te profiteren van lagere tarieven. De Turkse munt verloor dit jaar al circa 40 procent aan waarde onder meer door zorgen over de invloed van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan op het monetaire beleid. Daarbovenop komt de verslechterde relatie tussen Turkije en de Verenigde Staten door de detentie van een Amerikaanse predikant in Turkije.

Beleggers maken zich ook zorgen over de onafhankelijkheid van de centrale bank van Turkije. Erdogan en zijn schoonzoon Albayrak doen volgens kenners niet genoeg om die zorgen weg te nemen. Kredietbeoordelaar Moody's liet zich dinsdag negatiever uit over de situatie van banken en financiële firma's in Turkije. Het oordeel op twintig banken werd verlaagd.

© ANP 2018
valutacrisis
turkije
lira
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi