Man vast om voorbereiden terreuraanslag tegen moslims

algemeen
7
29 aug '18
Hij werd al op 23 mei aangehouden, maar justitie maakte dat pas vandaag bekend.

Het Openbaar Ministerie verdenkt een 43-jarige man uit de Gelderse gemeente Lingewaard van het voorbereiden van "een geweldsmisdrijf met een terroristisch oogmerk" tegen moslims. Hij werd al op 23 mei aangehouden, maar justitie maakte dat pas woensdag bekend. De verdachte moet volgende week vrijdag voor de rechtbank in Arnhem verschijnen.

Bij doorzoeking van zijn woning vond de politie een alarmpistool en "een groot aantal" kogels. Er zijn tot nog toe geen aanwijzingen gevonden die erop wijzen dat hij al een concreet plan voor een aanslag had bedacht.

Het onderzoek begon toen informatie binnenkwam waaruit zou blijken dat de man "geweld tegen moslims gerechtvaardigd achtte en handelingen zou verrichten om daartoe over te gaan". Ook zou hij mogelijk over explosieven beschikken, maar die werden niet gevonden.

Na de aanhouding is onder meer onderzoek gedaan naar de psychische gesteldheid van de verdachte. De zitting volgende week is een zogeheten pro forma-zitting. Daarin wordt de stand van zaken in de onderzoeken besproken.

© ANP 2018
terreur
tegen
moslims
nederland
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi