Balende Ouaali: 'Uitkomen voor het land waar je de opleiding hebt genoten'

marokko
26
30 aug '18
Van een vrije keuze is er geen sprake, althans: dat is wat de hoofdtrainer van CRA Al Hoceima ons probeert wijs te maken.

In gesprek met de Telegraaf liet Simon Ouaali, broer van hoofd jeugdopleidingen bij Ajax Saïd Ouaali, zijn licht schijnen over de veelbesproken kwestie rondom de interlandkeuze van Ajacied Noussair Mazraoui. De jeugdinternational die eerder de kleuren van Marokko U20 en later die van Jong Marokko verdedigde kan zeer binnenkort uitkijken op speelminuten in het grote Marokko, dit terwijl hij ook nadrukkelijke interesse genoot vanuit de KNVB. Bondscoach Ronald Koeman en technisch directeur Nico-Jan Hoogma spraken vorige week nog met de 20-jarige rechtsback en lieten gedurende dit onderonsje duidelijk blijken dat ze hem op termijn een rol zien vervullen in het Nederlandse elftal. 

Mazraoui daarentegen koos eieren voor zijn geld, gisteravond maakte hij via de Telegraaf zijn definitieve keus wereldkundig: de vleugelverdediger gaat in op de uitnodiging van bondscoach Hervé Renard en kan zich dus na aankomend weekend in Rabat gaan voegen bij de rest van de selectie (red. kwalificatieduel tegen Malawi voor de Afrika Cup van 2019). Deze keus viel niet bij iedereen in de goede smaak, zo ook niet bij Ouaali. Laatstgenoemde vindt het hoogst opmerkelijk dat spelers met een dubbel paspoort, vaak Marokkaanse profs, toch opteren voor een interlandcarrière namens hun vaderland. 

''Speler moet uitkomen voor het land waar hij de opleiding genoot, KNVB moet zoiets contractueel vastleggen''
''Ik vind dat iemand met een dubbele nationaliteit moet uitkomen voor het land waar hij de opleiding heeft genoten. Eigenlijk zou de KNVB zoiets contractueel moeten vastleggen.'' Tegenwoordig actief als hoofdcoach bij Botola Pro-formatie CRA Al Hoceima vielen Ouaali al meteen een paar zaken op: ''Ik kwam na een jaar of 38 terug. Je krijgt te maken met cultuurverschillen. Nederlanders zijn directer, leggen de vinger op de zere plek. Dat vinden Marokkanen lastig. Ze trekken het zich persoonlijk aan en zijn sneller op de teentjes getrapt.''

De 51-jarige trainer besluit het interview met de uitspraak dat het wel degelijk een hele zware keus is: ''Kiezen tussen Nederland en Marokko is hoe dan ook een groot dilemma. Het gaat om trots. En om je roots. Om druk van buitenaf. Dat maakt je aan het twijfelen. Welke keus je ook maakt, mensen gaan anders naar je kijken.''

Photocredit: ANP

© Redactie 2018
marokko
atlasleeuwen
simon ouaali
cra al hoceima
noussair mazraoui
knvb
frmf
interlandkeuze
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi