Steekpartij Amsterdam was terreurdaad

algemeen
1
2 sep '18
Jawed S., de negentienjarige Afghaan die vrijdag twee Amerikaanse mannen neerstak op Amsterdam CS, handelde met een terroristisch motief.

Dat is gebleken uit de eerste verklaringen van de verdachte, zo maakte de gemeente Amsterdam zaterdag bekend. De politie gaat ervan uit dat de man, die een Duitse verblijfsvergunning heeft, helemaal alleen handelde. Het onderzoek is nog in volle gang om zijn motief volledig in beeld te brengen. Duidelijk is inmiddels wel dat de Afghaan bewust naar Amsterdam is afgereisd. Of dat iets te maken had met de recente ophef over de - inmiddels afgeblazen - cartoonwedstrijd van PVV-leider Geert Wilders, kon de politie niet zeggen.

De Duitse politie heeft op verzoek van Nederland huiszoeking verricht in de woning van de man in Duitsland. Daarbij zijn meerdere gegevensdragers in beslag genomen. Deze worden nog onderzocht. In welke Duitse plaats de huiszoeking plaatsvond, wordt niet bekendgemaakt.

Rutte

Komende maandag wordt Jawed S. voorgeleid aan de rechter-commissaris. Hij zit in beperking, wat inhoud dat hij enkel contact mag hebben met zijn advocaat.

"Deze laffe daad laat zien hoe belangrijk het is dat we alert zijn en blijven'', zei premier Mark Rutte over de als terroristische daad aangemerkte steekpartij. "Mijn gedachten zijn nu allereerst bij de twee zwaargewonde, Amerikaanse slachtoffers'', aldus de minister-president.

Halsema

Wilders reageerde op twitter: "Vreselijk nieuws dat opnieuw duidelijk maakt dat islam voor geweld en terreur staat en open grenzen levensgevaarlijk zijn." Tegen de NOS sprak burgemeester Femke Halsema van een "zeer ernstige" gebeurtenis. "Het is afschuwelijk wat de slachtoffers is overkomen."

Ondanks de aanslag worden er geen extra veiligheidsmaatregelen getroffen in de hoofdstad. Over de veiligheidssituatie is ook nauw contact met Dick Schoof, de de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). "Deze verwerpelijke daad past helaas in het huidige dreigingsbeeld", aldus Schoof, die zei dat het dreigingsniveau blijft staan op 4 op een schaal van 5.

Volgens de politie zijn de twee Amerikaanse slachtoffers willekeurig gekozen door de verdachte. Zij raakten ernstig gewond, maar zijn wel aanspreekbaar. De verdachte werd na de steekpartij door de politie neergeschoten en raakte daarbij gewond aan zijn onderlichaam.

© Redactie 2018
amsterdam
terreurdaad
steekpartij
cs
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi