Ineens weer sterke stijging moord en doodslag

algemeen
0
6 sep '18
Het aantal mensen dat vorig jaar in Nederland omkwam door moord en doodslag is voor het eerst sinds 2003 weer hoger dan het jaar ervoor.

Met 158 slachtoffers kwamen vijftig mensen meer om door moord en doodslag dan in 2016, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Vooral mannen stierven door geweld: 112 mannen kwamen zo aan hun einde, terwijl er 46 vrouwelijke slachtoffers werden geteld. Bij de mannen was in 29 procent van de gevallen sprake van geweld in het criminele circuit. Bij vrouwen was juist, voor zover de dader (of verdachte) bekend is, in 39 procent sprake van een partner of ex als dader. In niet alle zaken is vonnis gewezen.

De slachtoffers kenden de dader van de moord of doodslag meestal. Daar waar de dader werd achterhaald, was in slechts 15 procent (mannen) en 7 procent (vrouwen) geen enkele connectie tussen slachtoffer en dader.

Amsterdam blijft de hoofdstad van de Nederlandse moord en doodslag, met 2,3 slachtoffers per 100.000 inwoners, 24 in totaal. Rotterdam (14) volgt met 1,9 slachtoffers per 100.000 Rotterdammers. Landelijk is het gemiddelde 0,8.

In vrijwel alle leeftijdscategorieën nam het aantal slachtoffers toe, maar procentueel gebeurde dat het meest onder tien- tot twintigjarigen. Van de 158 doden woonden 26 mensen niet in Nederland.

© ANP 2018
nederland
doodslag
moord
stijging
cbs
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi