Marokko weigert politieagentje te spelen voor Europa

marokko
27
7 sep '18
Marokko weigert ook detentiecentra voor migranten op het nationale grondgebied te huisvesten.

Regeringswoordvoerder Mustapha El Khalfi was gisterenavond in Rabat zeer vastberaden omtrent deze kwestie, tijdens de persconferentie die aan het einde van de wekelijkse ministerraadvergadering werd gegeven. El Khalfi legde opnieuw de strategie van Marokko uit betreffende het migratieprobleem.

Marokko uitte opnieuw een categorische weigering aan de Europese Unie. Het Koninkrijk zal nooit instemmen met het op zijn grondgebied opzetten van centra voor migranten die zijn teruggebracht vanuit Europa. Deze zeer vaste positie werd onlangs doorgegeven aan de ambassadeurs van de Europese Unie en Afrikaanse landen die geaccrediteerd zijn in het Koninkrijk.

"We hebben de diplomatieke vertegenwoordigers ontmoet en de Marokkaanse strategie uitgelegd om illegale emigratie tegen te gaan", zei El Khalfi.

El Khalfi zei ook dat de kwestie van migratie, vooral door de recente uitzetting naar Marokko van 116 Afrikaanse migranten door Spanje, een van de belangrijkste onderwerpen was die tijdens de vergadering werd besproken.

Het eerste punt waarop de regering aandringt, betreft de categorische weigering van Marokko om detentiecentra voor migranten op zijn grondgebied te huisvesten. De tweede, en niet de minste, is dat "het Koninkrijk niet de rol van politieagent van Europa kan spelen".

Met andere woorden, volgens Mustapha El Khalfi, vraagt Marokko de EU om zowel technisch als financieel bij te dragen aan zijn inspanningen op het gebied van illegale migratie. "Net zoals Marokko weigert deze rol van politieagent op zich te nemen, weigert het ook dat zijn grondgebied wordt gebruikt door mensenhandelnetwerken", benadrukt El Khalfi.

Marokko zal een onverbiddelijke strijd voeren tegen deze "maffia", hamerde hij, verwijzend naar de bestormingen en illegale passage van migranten in de Spaanse enclaves Sebta en Melilla, via de hekken die de twee enclaves van Marokko scheiden.

El Khalfi verstrekte ook enkele cijfers over de strijd tegen illegale migratie die momenteel door Marokko wordt gevoerd. In 2018, zei hij, werden 74 mensenhandelnetwerken ontmanteld en werden 260 mensenhandelaars voor de rechter gebracht. Alleen al in augustus hebben de Marokkaanse veiligheidsdiensten zo'n 14.600 gevallen van poging tot illegale emigratie naar Europa tegengehouden.

Mustapha Khalfi besloot zijn persconferentie door erop te staan dat de migratiestrategie van Marokko het mogelijk heeft gemaakt om sinds 2017 de situatie te regulariseren van bijna 50.000 migranten zonder papieren die nu legaal in Marokko verblijven.

Khalfi doelde hierbij op nationale strategie die sinds 2013 op Koninklijke instructie werd aangenomen. Die nationale strategie richt zich op de humanitaire dimensie van migratie. Een strategie dat van Marokko een voorbeeld heeft gemaakt om op regionaal en continentaal niveau te volgen m.b.t. het beheer van migratiestromen. In de jaren 2014 en 2017 werden twee operaties uitgevoerd om de wettelijke en administratieve situatie van illegale immigranten te regulariseren, wat resulteerde in een regularisatie van de legale situatie van ongeveer 50.000 migranten, waarvan 90% afkomstig uit sub-Sahara Afrika.

© Redactie 2018
marokko
europa
migratie
detentiecentra
politieagent
mensenhandelnetwerken
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi