Nederlandse ambassadeur in Marokko ontboden op het ministerie van Buitenlandse Zaken

marokko
0
10 sep '18
De Nederlandse ambassadeur werd ontboden na de Kamerbrief in de Tweede Kamer van de Nederlandse minister van Buitenlands Zaken.

Desiree Bonis, de Nederlandse ambassadeur in Marokko, werd op vrijdag 7 september ontboden bij het ministerie van Buitenlandse Zaken en Internationale Samenwerking, meldden diverse Marokkaanse media.

Dit volgde op de Kamerbrief door de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, Stef Blok, op woensdag 5 september. De minister informeerde daarbij de Tweede Kamer over de veroordelingen in Marokko in verband met de Hirak-protesten. Daarbij gaf de minister ook aan dat de processen van de Hirak-activisten in Casablanca zijn bijgewoond door vertegenwoordigers van de Nederlandse ambassade. Ook vertegenwoordigers uit andere EU-landen waren hierbij aanwezig. "Buitenlandse waarnemers konden de zittingen zonder problemen bijwonen".

De Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken, Nasser Bourita, vertelde volgens de Marokkaanse media aan de ambassadeur dat het rapport onjuiste feiten bevat en een directe inmenging is in de binnenlandse aangelegenheden van Marokko. Dit zou het gevolg zijn van een gebrek aan respect voor het rechtsstelsel van het land.

De ambassadeur werd er door Bourita aan herinnerd dat hij zijn Nederlandse tegenhanger eerder al had laten weten dat hij categorisch elke inmenging in de interne aangelegenheden afwees. Hij benadrukte dat het geen diplomatieke, maar een interne aangelegenheid is.

De Marokkaanse media meldt tevens dat Bourita aan Bonis liet weten dat Marokko besloten heeft om een vergadering tussen de twee ministers van Buitenlandse Zaken op te schorten. Die bilaterale ontmoeting tussen Bourita en Blok zou eind deze maand plaatsvinden aan de zijlijn van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

Wij hebben als redactie de Nederlandse ambassade benaderd voor een verificatie en toelichting. "Wij kunnen u mededelen dat de Nederlandse ambassadeur inderdaad een goed gesprek heeft gevoerd op het ministerie van Buitenlandse Zaken in Rabat. De ambassadeur heeft daarbij het standpunt van de Nederlandse regering over de Rif overgebracht, zoals verwoord in de Kamerbrief van 5 september jl."

© Redactie 2018
marokko
nederland
spanningen
ambassadrice
ontboden
blok
uitspraken
hirak
gedetineerden
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi