Weer tienduizenden mensen gevlucht in Syrië

buitenland
0
11 sep '18
Ruim dertigduizend mensen zijn recentelijk op de vlucht geslagen in het noordwesten van Syrië.

Dat meldt het VN-agentschap voor Humanitaire Zaken (OCHA), dat rekening houdt met een nog veel grotere vluchtelingenstroom als een grootschalig offensief plaatsvindt in rebellenbolwerk Idlib.

Veel vluchtelingen zijn volgens de "eerste berichten" afkomstig uit het gebied rond de strategisch belangrijke stad Jisr al-Shughur in Idlib. Ook zouden veel mensen zijn gevlucht uit het noordelijke deel van de aangrenzende provincie Hama.

Syrische regeringstroepen en hun bondgenoten zouden de afgelopen dagen intensieve bombardementen hebben uitgevoerd op het rebellenbolwerk. Dat bestaat uit het grootste deel van Idlib en gedeelten van aangrenzende provincies. Er bevinden zich daar ook veel burgers die al waren gevlucht uit andere delen van Syrië.

OCHA waarschuwt dat 800.000 mensen op de vlucht kunnen slaan bij een groot offensief. "We bereiden ons voor op de mogelijkheid dat burgers in enorme aantallen in verschillende richtingen zullen bewegen", zei de chef van de VN-dienst, Mark Lowcock.

Erdogan: aanval Idlib brengt Europa in gevaar

Een offensief van regeringstroepen op de Syrische provincie Idlib zal niet alleen voor veiligheidsproblemen zorgen in Turkije, maar ook in Europa en daarbuiten. Daarvoor waarschuwt de Turkse president Recep Tayyip Erdogan die al langer ijvert voor een bestand in dat rebellenbolwerk.

In een artikel in The Wall Street Journal roept Erdogan de internationale gemeenschap op om actie te ondernemen. De hele wereld moet anders opdraaien voor de humanitaire gevolgen van een aanval op Idlib, stelt hij.

De Turkse president kwam vorige week met Rusland en Iran, beide bondgenoten van de Syrische president Bashar al-Assad, niet tot een akkoord over een wapenstilstand. Erdogan vindt dat ook die twee landen verantwoordelijkheid dragen om een humanitaire crisis af te wenden.

© ANP 2018
syrië
idlib
burgers
op de vlucht
erdogan
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi