Strafhof gooit roer niet om na dreigement VS

algemeen
2
11 sep '18
Het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag lijkt niet van plan te zijn het roer om te gooien na dreigementen van de Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur John Bolton.

De topadviseur van president Donald Trump waarschuwde dat zijn land "terug zal vechten" als het hof een onderzoek instelt naar het optreden van Amerikanen in Afghanistan.

Bolton had aangekondigd dat rechters en aanklagers bij het ICC persoonlijk kunnen worden aangepakt. Zo kan Washington bijvoorbeeld sancties opleggen en de juristen weren uit de VS. Zij kunnen zelfs worden vervolgd binnen het Amerikaanse rechtssysteem.

Het hof zegt nu in een verklaring vastberaden door te zullen werken en benadrukt een onafhankelijke en neutrale instelling te zijn die wordt gesteund door 123 landen.

ICC-aanklager Fatou Bensouda had vorig jaar gezegd dat er grond is om aan te nemen dat misdaden tegen de menselijkheid zijn gepleegd in Afghanistan. Ze zei onderzoek te willen doen naar alle partijen die betrokken zijn bij het conflict, inclusief de Amerikanen.

© ANP 2018
strafhof
den haag
dreigement
amerikanen
onderzoek
afghanistan
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi