Zorgpremie volgend jaar tientje per maand meer

algemeen
9
12 sep '18
De zorgpremie wordt volgend jaar gemiddeld ruim een tientje per maand duurder. Die schatting van het kabinet wordt met Prinsjesdag bekendgemaakt, melden Haagse bronnen.

Zorgverzekeraars bepalen iedere herfst zelf welke premie ze van hun klanten vragen, maar het kabinet stelt jaarlijks een raming vast. Die komt op 1432 euro per jaar, 124 euro meer dan in 2018. Mensen met een kleine beurs gaan er toch haast niet op achteruit, omdat de zorgtoeslag ook stijgt.

De geraamde stijging is geen verrassing. Door de bloeiende economie is bijvoorbeeld het personeel in de gezondheidszorg meer gaan verdienen en kosten ook geneesmiddelen en dergelijke meer. Dat maakt de zorg duurder. De zorgkosten lopen ieder jaar sowieso al wat op door bijvoorbeeld nieuwe behandelingen.

Wijkverpleging

Doordat het kabinet het eigen risico voorlopig niet wil verhogen, gaat de premie wat extra omhoog. Anders hadden zorgverzekeraars immers wat later de portemonnee kunnen trekken en hadden zij minder nadeel ondervonden van de stijgende zorgkosten.

Verder hebben gepensioneerden, zelfstandigen en werkgevers in 2018 wat meer meebetaald aan de zorg dan normaal. Dat wordt komend jaar rechtgetrokken, waardoor premiebetalers wat meer moeten bijdragen. Ten slotte stijgt de premie ook omdat de wijkverpleging tegenwoordig uit de zorgpremie wordt betaald, en daar was de premie nog niet helemaal op berekend.

Het ministerie van Volksgezondheid wil nog niets kwijt over de cijfers, die met Prinsjesdag openbaar zouden worden. De Patiëntenfederatie Nederland wil ook nog niet op de cijfers ingaan. "Wij reageren pas als de richtlijn voor zo'n verhoging officieel wordt bekendgemaakt", aldus een woordvoerder.

© ANP 2018
zorgpremie
tientje
duurder
prinsjesdag
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi