De historische wet die geweld en intimidatie tegen vrouwen strafbaar stelt treedt vandaag in werking in Marokko

marokko
2
12 sep '18
12 september 2018 is een datum om te onthouden, aangezien Marokkaanse rechtbanken vanaf die dag wet 103-13 officieel zullen uitvoeren.

Zes maanden na de publicatie in het officiële Staatsblad zal de wet betreffende de uitbanning van geweld en intimidatie tegen vrouwen in werking treden, waarbij vrouwen de mogelijkheid krijgen klachten met betrekking tot seksuele intimidatie in te dienen en zware straffen kunnen worden gegeven voor deze intimidatie.

De wet voorziet in gevangenisstraffen van één tot zes maanden voor personen die vrouwen seksueel lastigvallen in openbare ruimtes, door het gebruik van woorden, daden of signalen van seksuele aard voor seksuele doeleinden. De daders zullen ook een boete krijgen van 2.000 tot 10.000 dirham.

Daders van cybercriminaliteit, waaronder het versturen of verspreiden van een combinatie van valse beschuldigingen, krijgen een tot drie jaar gevangenisstraf en een boete van 1.000 tot 20.000 dirham als ze schuldig worden bevonden.

De wet omvat ook de oprichting van een regionaal comité voor vrouwelijke slachtoffers van geweld op het niveau van het gerechtelijk arrondissement van elk Hof van Beroep.

Marokkaanse vrouwen hebben positief gereageerd op de wet, die elke daad van geweld en seksuele intimidatie als een misdaad definieert. De vereniging Tahadi for Equality and Citizenship (ATEC) vertelde aan Morocco World News dat het tevreden en positief was over het besluit om de wet te implementeren.

"12 september 2018 is een historische dag volgens alle normen voor Marokkaanse vrouwen", aldus de verklaring.

Hoewel velen het besluit om de wet te implementeren zien als een grote stap voor vrouwen, vinden sommigen dat er nog meer werk moet worden gedaan. Bouchra Abdou, een activiste, feministe en voorzitter van ATEC, vertelde dat vrouwenorganisaties om meer uitleg en details van de wet zullen vragen.

Volgens de activiste zijn de implicaties van de wet nog steeds vaag; terwijl de wet in het officiële Staatsblad werd aangekondigd, is de volledige tekst nog niet gepubliceerd. Abdou merkte op dat vrouwen niet precies weten wat ze moeten doen als ze lastig gevallen worden.

Minister van Solidariteit, Vrouwen en Familie, Bassima Hakkaoui, zei dat het de regering zes jaar lang overleg en publiek debat vergde om de wet te implementeren. Volgens de minister is de wet gebaseerd op vier aspecten van rechtvaardigheid, volgens internationale normen: preventief, beschermend, herstellend en solidair.

De wet zou oorspronkelijk in augustus van kracht worden, maar werd om onbekende redenen uitgesteld tot vandaag. De wet komt na wijdverspreide gevallen van verkrachting, intimidatie en geweld die voor veel verontwaardiging onder Marokkaanse burgers zorgde.

© Redactie 2018
marokko
wet
vrouwen
geweld
seksuele
intimidatie
strafbaar
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi