VN willen vervolging Myanmar voor wreedheden

buitenland
11
18 sep '18
Militairen in Myanmar hebben zich schuldig gemaakt aan gruwelijke misdaden tegen leden van de Islamitische Rohingya-minderheid.

De legerleider van het land en anderen die voor de wreedheden verantwoordelijk zijn moeten internationaal worden vervolgd.

Tot die conclusie komt een onderzoeksteam van de Verenigde Naties dat gekeken heeft naar het geweld tegen de Rohingya. Het rapport van ruim vierhonderd bladzijden wordt dinsdag in het Zwitserse Genève gepresenteerd, meldde The New York Times.

In het rapport gaat het VN-team onder meer in op de moorden op Rohingya in Min Gyi in de westelijke deelstaat Rakhine een jaar geleden. Militairen vermoordden daar alle mannen. Ook pakten ze kinderen van hun moeder af. Sommige kinderen werden doodgeschoten, andere in het vuur gegooid of in de rivier, aldus de VN. Vrouwen en hun dochters werden verkracht.

ICC

De onderzoekers willen dat de VN-Veiligheidsraad de Myanmarezen die verantwoordelijk zijn voor de wreedheden doorverwijst naar het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. Ook zou voor deze kwestie een nieuw internationaal tribunaal in het leven kunnen worden geroepen.

Verder pleit het team voor een wapenembargo tegen Myanmar en adviseert het strafmaatregelen te nemen tegen personen die direct verantwoordelijk zijn voor het geweld tegen de Rohingya, zoals het bevriezen van tegoeden in het buitenland. Ook vinden de VN-onderzoekers dat het leger in Myanmar ondergeschikt moet worden gemaakt aan het burgerlijk gezag.

© ANP 2018
vn
myanmar
rohingya
vervolging
wreedheden
icc
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi