VN willen vervolging Myanmar voor wreedheden

buitenland
11
18 sep '18
Militairen in Myanmar hebben zich schuldig gemaakt aan gruwelijke misdaden tegen leden van de Islamitische Rohingya-minderheid.
De legerleider van het land en anderen die voor de wreedheden verantwoordelijk zijn moeten internationaal worden vervolgd.

Tot die conclusie komt een onderzoeksteam van de Verenigde Naties dat gekeken heeft naar het geweld tegen de Rohingya. Het rapport van ruim vierhonderd bladzijden wordt dinsdag in het Zwitserse Genève gepresenteerd, meldde The New York Times.

In het rapport gaat het VN-team onder meer in op de moorden op Rohingya in Min Gyi in de westelijke deelstaat Rakhine een jaar geleden. Militairen vermoordden daar alle mannen. Ook pakten ze kinderen van hun moeder af. Sommige kinderen werden doodgeschoten, andere in het vuur gegooid of in de rivier, aldus de VN. Vrouwen en hun dochters werden verkracht.

ICC

De onderzoekers willen dat de VN-Veiligheidsraad de Myanmarezen die verantwoordelijk zijn voor de wreedheden doorverwijst naar het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. Ook zou voor deze kwestie een nieuw internationaal tribunaal in het leven kunnen worden geroepen.

Verder pleit het team voor een wapenembargo tegen Myanmar en adviseert het strafmaatregelen te nemen tegen personen die direct verantwoordelijk zijn voor het geweld tegen de Rohingya, zoals het bevriezen van tegoeden in het buitenland. Ook vinden de VN-onderzoekers dat het leger in Myanmar ondergeschikt moet worden gemaakt aan het burgerlijk gezag.
© ANP 2018
vn
myanmar
rohingya
vervolging
wreedheden
icc
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
egypte
moskee
arrestatie
saoedi-arabie
terrorisme
onderwijs
mohamed morsi
morsi
iran
moslimbroederschap
atlasleeuwen
frmf
casablanca
tanger
ajax
marrakech
wk 2018
hervé renard
spanje
eredivisie
mohammed vi
politie
rabat
hakim ziyech