De hervorming van het nationale onderwijssysteem gepresenteerd aan Koning Mohammed VI

marokko
31
18 sep '18
De ceremonie werd ook gekenmerkt door het eerste officiële optreden van prinses Lalla Khadija

Tijdens de ceremonie op maandag 17 september, voorgezeten door Koning Mohammed VI in het Koninklijk Paleis in Rabat, werd het voortgangsverslag en het uitvoerend programma op het gebied van ondersteuning van het onderwijs en de uitvoering van de hervorming van het onderwijs gepresenteerd. Een vitaal project voor Marokko.

De kwaliteit van het openbaar onderwijs en de hervorming ervan, het verminderen van de last voor arme gezinnen en de hervorming van het kleuteronderwijs kwamen allen aan bod. Er werden concrete noodprogramma's en uitvoerende programma's voor de Koning gepresenteerd.

De minister van Onderwijs, Beroepsopleiding, Hoger Onderwijs en Wetenschappelijk Onderzoek, Said Amzazi, gaf een toespraak waarin hij benadrukte dat dit programma, ontwikkeld in overeenstemming met de Koninklijke richtlijnen, ook in overeenstemming is met de toespraken van de Koning op 30 juli en 20 augustus 2018 jongstleden.

In deze toespraken had de Koning de regering en alle betrokken actoren opgeroepen een omvattende en ingrijpende herstructurering van de nationale programma's door te voeren. Ook riep de Koning op tot de uitvoering van beleidsmaatregelen ter ondersteuning en sociale bescherming en te zorgen voor een betere aansluiting tussen opleiding en werkgelegenheid met het oog op een vermindering van de werkloosheid, vooral onder jongeren.

Dit nieuwe programma houdt rekening met de aanbevelingen van de "Strategische Visie van de Hervorming 2015-2030: Voor Gelijkheid en Kwaliteit". Het moet een krachtige impuls geven aan sociale programma's die gericht zijn op de bestrijding van alle sociaaleconomische belemmeringen voor scholing en de vermindering van de financiële lasten voor gezinnen, aldus de minister.

In deze context zal het overgaan tot:
- de versterking van het "Tayssir" -programma van voorwaardelijke financiële steun,
- de uitvoering van het hervormingsprogramma en ontwikkeling van het kleuteronderwijs,
- vermeerdering van accommodatie, catering en schoolvervoer,
- het verbeteren van de sociale voordelen voor studenten in het hoger onderwijs.

De uitvoering van deze sociale programma's zal waarschijnlijk bijdragen tot de verbetering van het scholingsniveau van de begunstigde leerlingen en de vermindering van het schooluitvalpercentage:
- van 5,7% op de basisscholen op het platteland naar 1% voor het schooljaar 2024-2025
- van 12% momenteel op hogescholen in landelijke en stedelijke gebieden naar 3% voor het schooljaar 2024-2025.

Deze gebeurtenis werd ook gekenmerkt door de aanwezigheid van prinses Lalla Khadija, de dochter van Koning Mohammed VI. Het feit dat de Koning bij deze ceremonie zijn dochter meenam, voor haar eerste officiële optreden, draagt ​​een sterke symbolische boodschap. Op elfjarige leeftijd belichaamt prinses Lalla Khadija een tijdperk waarin scholing bepalend is voor de vorming en het leren van o.a. talen, wetenschappen en culturen. Koning Mohammed VI is een vader die dezelfde zorgen deelt als andere ouders, die zich zorgen maken over het bieden van scholing aan hun kinderen die hen in staat zullen stellen om de uitdagingen van de toekomst aan te gaan.

© Redactie 2018
marokko
lalla khadija
hervorming
onderwijssysteem
eerste
officiele
optreden
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi