Ministerie van Cultuur: Onderzoekers moeten een vergunning aanvragen voor archeologische opgravingen

marokko
0
19 sep '18
Het Marokkaanse ministerie van Cultuur en Communicatie heeft benadrukt dat onderzoekers toestemming van de overheid moeten vragen voor archeologische opgravingen.

"Niemand mag opgravingen of zee-exploraties uitvoeren die mogelijk historische, archeologische of antropologische voordelen hebben voor Marokko", zei het ministerie in een verklaring. In naleving van wet 22.80 betreffende de bescherming en het behoud van het culturele erfgoed van Marokko, met inbegrip van historische gebouwen, antiek en inscripties, roept het ministerie onderzoekers op ten minste zes maanden van tevoren toestemming te vragen.

Onderzoekers kunnen een aanvraag indienen bij regionale bureaus onder toezicht van het ministerie. Vergunningen zijn geldig voor een jaar met de mogelijkheid tot verlenging. De geldigheid van de vergunning kan voor langere tijd worden verlengd door een verzoek drie maanden voor de vervaldatum in te dienen. Als de vergunning verloopt terwijl een onderzoeker bezig is met vernieuwing, kan de onderzoeker nog steeds de gewenste verlengingsperiode krijgen, maar moet hij wachten tot de vergunning opnieuw is geautoriseerd.

In het verleden hebben sommige personen illegaal privé-eigendom of staatseigendommen opgegraven op zoek naar schatten of andere materialen van aanzienlijke waarde. In 2017 hebben groepen "schattenjagers" Gantrat El Fellous en Dar Oum Sultan vernield, twee historische locaties in de landelijke gemeente Ait Sibern tussen Rabat en Fez. Gantrat El Fellous is een historische brug en een architectonisch monument gebouwd door de Almohaden-dynastie in de 12e eeuw.

Het ministerie van Cultuur promoot een wetsontwerp om de bescherming en het behoud van het enorme culturele erfgoed van Marokko aanzienlijk te versterken. Het ministerie benadrukte ook het belang van decreet 2.17.664, dat de archeologische site Jebel Irhoud classificeert als een officiële nationale erfgoedsite.

Jebel Irhoud is waar archeologen de oudste overblijfselen van Homo Sapiens in juni 2017 ontdekten. Het decreet geeft het ministerie een belangrijke toezichthoudende verantwoordelijkheid om de archeologische vindplaats te beschermen naarmate de opgravingen doorgaan.

Het ministerie verwacht dat het nieuwe beleid voor het identificeren, beschermen en promoten van culturele hulpbronnen een stuwende kracht zal zijn voor de economische ontwikkeling van Marokko, evenals een essentieel element van echte duurzame ontwikkeling.

© Redactie 2018
marokko
vergunninig
archeologische
opgravingen
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi