Vrijdag opnieuw grote staking bij Ryanair

algemeen
0
25 sep '18
Ook piloten met een basis in Nederland doen mee aan de staking.

Piloten van Ryanair in verschillende landen in Europa leggen vrijdag opnieuw het werk neer. Ook piloten met een basis in Nederland doen mee aan een tweede grote stakingsdag bij de Ierse budgetmaatschappij, zo meldt pilotenbond VNV.

Op 10 augustus, midden in de vakantieperiode, legden piloten ook al het werk neer in vijf Europese landen, waaronder Nederland. De vakantieplannen van 55.000 reizigers raakten toen in min of meerdere mate verstoord. Vluchten vanaf Eindhoven gingen gewoon door, omdat Ryanair piloten van elders inschakelde om het werk van stakers over te nemen. Dat lijkt nu door een uitspraak van de rechter geen optie. Die zei dat dat niet mag mits de actie op tijd wordt aangekondigd.

Volgens VNV zijn de doelen sinds de vorige actie niet dichterbij gekomen. Het management van Ryanair zou constructief overleg weigeren.

Het conflict met Ryanair draait vooral om de arbeidsvoorwaarden die de budgetmaatschappij hanteert. De VNV keert zich bijvoorbeeld tegen schijnzelfstandigheid en wil doorbetaling bij ziekte. Daarnaast vinden de bonden in alle betrokken landen dat de lokale arbeidswetgeving van kracht moet zijn op de arbeidscontracten. Nu geldt voor de veertig tot vijftig in Nederland werkzame Ryanair-vliegers de Ierse wetgeving.

© ANP 2018
ryanair
staking
arbeidsvoorwaarden
vrijdag
nederland
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi