Appen op de fiets wordt verboden

algemeen
0
26 sep '18
Appen wordt in de loop van volgend jaar op de fiets en voor bestuurders van elk ander voertuig verboden.

Het kabinet heeft een wetsvoorstel daartoe naar de Tweede Kamer gestuurd. De maatregel moet het het verkeer veiliger maken.

In het voorstel van ministers Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) en Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) staat dat het per 1 juli verboden wordt "om tijdens het besturen van alle voertuigen (dus inclusief de fiets) een mobiel elektronisch apparaat vast te houden". Ook trambestuurders en bestuurders van gehandicaptenvoertuigen vallen hieronder.

Voor die bewoording is volgens de bewindslieden gekozen om het voorstel toekomstbestendig te maken. Ook maakt het de handhaving makkelijker. Hoe hoog de boete gaat worden, moet nog worden vastgesteld. Voor appen in een rijdende auto staat nu een boete van 230 euro.

Het is al sinds 2002 verboden om tijdens het rijden van een motorvoertuig, bromfiets of gehandicaptenvoertuig een mobieltje vast te houden. Sinds 2009 geldt het ook voor snorfietsers. Fietsers vielen hier buiten omdat er minder kans op een ongeluk was. Door onder meer de komst van sociale media is dit dusdanig veranderd dat de regels moesten worden aangepast, aldus de ministers.

© ANP 2018
fiets
appen
verboden
gevaarlijk
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi