Al Hoceima: Oncologiecentrum krijgt onverwachts bezoek van pers

marokko
0
28 sep '18
Het regionale Oncologiecentrum in Al Hoceima, ingewijd in 2008, was voorheen operationeel, maar beschikte niet over apparatuur.

De situatie werd vorig jaar hersteld en volgens de functionarissen van het Oncologiecentrum zal het aantal nieuwe gevallen dat wordt opgenomen in 2018 verdubbelen ten opzichte van 2017. Nieuwssite Medias24, die regelmatig gedegen onderzoek doet, bracht op dinsdag 25 september een onverwachts bezoek om te kijken hoe het er nu aan toe gaat in het Oncologiecentrum.

Het team van Medias24 presenteert zich zonder een afspraak bij het Oncologiecentrum voor een bezoek ter plaatse en na een telefoontje van het management naar de afdeling van Anass Doukali (minister van Volksgezondheid) krijgt het team het groene licht.

Bij de ingang van het centrum arriveren patiënten, anderen zitten in de wachtkamer, wachtend op hun chemotherapie of radiotherapie. Het pand is schoon, het medisch personeel lijkt georganiseerd en werkt in alle rust, bericht het team.

Het team krijgt vervolgens toegang tot alle ruimten, waaronder de ruimte met kobalt voor radiotherapie, de ruimte met de 3D-dosimetrie scanner (die wordt gebruikt om nauwkeurig de te behandelen tumor af te bakenen zodat de gezonde weefsels niet worden beschadigd), de chemotherapiekamer, de reanimatieruimte (die wordt gebruikt in geval van complicaties) en de operatiekamer (voor kleine ingrepen die in sommige gevallen nodig kunnen zijn).

Het team concludeert dat het Oncologiecentrum in Al Hoceima uitgerust is met de benodigde apparatuur en volledig operationeel is. Het heeft een staf van 33 personen, waaronder:
- 4 oncologen,
- 6 radiotherapeuten,
- 2 algemene artsen,
- 7 multifunctionele verpleegsters,
- 6 radiologie technici
- En de rest is administratief personeel.

De capaciteit van het centrum is 32 bedden, maar het kan tot 80 patiënten per dag behandelen (controles, behandelingsessies, consultaties etc).

Naast de 1.860 radiotherapiesessies en 2.590 chemosessies die in 2017 werden gehouden, voerde het centrum 1.312 radiotherapieconsultaties uit (vergeleken met 891 in 2016) en 5.379 chemotherapieconsultaties (vergeleken met 1.538 in 2016).

Het aantal nieuwe opgenomen gevallen van kanker is 312 in 2017 tegen 273 in 2016. Deze gevallen komen voornamelijk uit Al Hoceima (67%), Driouch (13%) en Nador (12).

Volgens de ondervraagde functionarissen zal het centrum, dankzij de nieuwe faciliteiten en apparatuur, nog veel meer patiënten verwelkomen en zal het aantal nieuwe gevallen dat dit jaar worden opgenomen verdubbelen.

Photocredit: Medias24

© Redactie 2018
marokko
al hoceima
oncologiecentrum
onverwachts
bezoek
pers
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi